Над 1300 машини почистват републиканските пътища към 15.30 часа днес, съобщават от пътната агенция.
Бройката на машините се е увеличила с 300 за последните няколко часа.

В най-засегнатите от снеговалежа области работят, както следва:

София - област над 200 машини, Благоевград - 71, Кюстендил - 36, Пазарджик - 68, Пловдив - 65, Смолян - 78 броя машини.
Републиканската пътна мрежа е в добро състояние за движение при зимни условия. Всички пътноподържащи фирми са изкарали техниката си по републиканската мрежа.
Повече от 32 часа техниката и екипите работят при непрекъсваем режим.

За сигнали:
тел. 0 700 130 20
(денонощен и безплатен за обаждания от територията на цялата страна)

От сутринта до този час изпълнителният директор на НАПИ инж. Янко Янков е направил проверка за състоянието на пътищата и работата на пътноподържащите фирми и Областните пътни управления по направлението София - Варна.

Проверката показва, че на територията на Областните пътни управление Велико Търново, Шумен и Търговище, както и по направлението Шумен - Русе, пътноподържащите фирми работят при пълен капацитет и пътищата са почистени и опесъчени.

В района дежурят и екипи на Гражданска защита, напълно оборудвани за оказване на помощ.

Проверката в Ловешка област показа, че превалява слаб сняг, но има вятър, което създава условия за заледяване на настилките.

На Областното пътно управление са дадени указания пътноподържащите фирми отново да излязат с техниката, за да се обработят участъците преди падането на температурите във вечерните часове.

Припомняме, през нощта се очаква спиране на снеговалежа, изясняване, което ще понижи чувствително температурите, като на места термометрите ще покажат -15 градуса.

В района на бензиностания "Шел" при Кьосевци движението е затруднено от тежкотоварни автомобили, претоварени с дървен материал.
НАПИ обръща внимание на транспортните фирми, че продължава да извършва регулярни проверки с мобилните си групи.

Продължава да вали сняг на прохода Шипка, снежната покривка е от 10 до 50 сантиметра. Машините не спират да обработват с пясък и луга. Проверката показва, че участъкът е проходим при зимни условия.

Средно около 15 см. е снежната покривка в западната половина от страната. В някои западни райони доближава 30 см, а в някои крайни източни райони не е натрупал сняг и там валежите са от дъжд.
От НИМХ очакват снеговалежът да спре през нощта.

Пътнически автобус катастрофира в района на Вакарел. 7 са приети в „Пирогов".
                     Още...

НАПИ препоръчва на водачите на МПС да карат със съобразена скорост, на увеличена дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Автомобилите да бъдат оборудвани за движение при зимни условия

Заради падналия сняг село Обручище - Стара Загора, е останало без ток.

От Националната агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че активно се почистват пътищата в областите Благоевград и Кюстендил.

Продължава почистването на територията на област Смолян. Чистят се и се опесъчават всички засегнати участъци на автомагистрала "Тракия".

Остава в сила ограничението за движение на товарни автомобили с вериги и без ремаркета и полуремаркета на прохода "Петрохан", в участъците Белово - Юндола, Велинград - Сърница, Батак - Доспат, на област Пазарджик.
С особено внимание трябва да се движат водачите на МПС в района на Крумовград.

Движението по автомагистрала "Хемус" е спряно от 11.00 часа за товарни автомобили заради обилния снеговалеж. Това съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура". Движението на камионите и в двете направления - София - Варна и Варна - София, е прекъснато до основното почистване и опесъчаване на пътя.

Натоварен е трафикът по основните магистрали и пътища към София. Освен заради падналия сняг, движението е допълнително натоварено и заради големия брой прибиращи се от почивните дни, предупреждава МВР.

                             Още...  

Няма сигнали за сериозни произшествия през последното денонощие, постъпили в "Гражданска защита", съобщи оперативният дежурен.

Обстановката е нормална за зимните условия, посочи той. Постъпили са два сигнала за закъсали автомобили на територията на цялата страна, на които спасителните групи са се отзовали.

По-сериозният инцидент е от 7.40 часа днес, когато автомобил, пътуващ по пътя от Горна Оряховица към Долна Оряховица, е излязъл от пътното платно и е паднал в близката канавка. Спасителна група е изтеглила колата.

Няма сигнали за паднали дървета, клони и билбордове.

Няма отменени полети на летище "София", съобщиха от аерогарата. Цялата налична техника работи за почистването на снега.

Въпреки това шест самолета, които по разписание е трябвало да излетят след 7.00 часа днес, закъсняват, тъй като поради неспиращия снеговалеж пистата не е подходяща за излитането на машините, обясниха от летището. Кацащите самолети са посрещани без особени проблеми на летището.

От "Гражданска защита" очакват ситуацията да се усложни в следобедните часове на деня, когато хората ще се прибират към домовете си след празниците.

Всички пътища на територията на район Пловдив се почистват и опесъчават. Републиканската пътна мрежа е в добро състояние за движение при зимни условия.

Заради падналия сняг автобусните линии на Столична компания за градски транспорт (СКГТ), които се движат по крайните квартали на София закъсняват с 5-6 минути, съобщиха от компанията. Засега колите на градския транспорт в центъра се движат навреме.

От СКГТ заявиха, че ще наблюдават интензивността на пътникопотокът на Централна автогара и ЖП гара във връзка с края на почивните дни.
При необходимост те увериха, че имат готовност да предоставят допълнителни коли, но за сега такива не се предвиждат. Няма издадена заповед за пускането на допълнителни автобуси и тролеи по линиите, които обслужват двете гари.

Спряно е движението на част от автобусите, които тръгват от Княжево в посока „Мърчаево", „Владая", „Рударци", „Кладница" и други. 
Пътят се разчиства от падналия сняг. Заради навяванията и валежа през нощта, снежната покривка на места е близо половин метър.

От Български държавни железници съобщиха, че компанията е осигурила допълнителни вагони, с цел да се улесни пътуването, към 14 ускорени бързи, 15 бързи и 4 пътнически влака.

Някои от влаковете с допълнителни вагони са по направленията Варна-София, София-Бургас, Горна Оряховица-София и в обратната посока, Ямбол-София, Пловдив-Варна. От пресцентъра на БДЖ информират още, влаковете в днешния ден нямат сериозни закъснения и че вагоните се отопляват.  

По-късно днес се очаква движението да бъде възстановено. В момента продължава да вали мокър сняг.