Активиран е преговорният процес за подписване на Споразумение за статута на военните гробове между България и Германия. Това стана ясно по време на работна среща в Министерството на отбраната между представители на дирекция "Социално политика и политика по военно-патриотично възпитание" и Посолството на Федерална република Германия, посветена на изготвянето на двустранно Споразумение за статута на военните гробове.

Беше констатирано, че съществуващите различия са нищожни и повечето от тях имат чисто технически или редакционен характер. Германската страна увери, че в най-скоро време новият вариант на Споразумението ще бъде одобрен и тогава двете страни ще могат да го подпишат.

Досега България е подписала споразумение за взаимно опазване на военните гробове и паметни места с Унгария и по всяка вероятност Германия ще бъде втората държава, с която е постигната подобна договореност.

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Властите в Скопие се опитват да размият отговорността за военното гробище в гара Дреново

Припомняме, че през 2013 година Министерски съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение между България и Германия за военните гробове.

През 2021 българският евродепутат Ангел Джамбазки сезира Еврокомисията за унищоженото военно гробище край гара Дреново, Кавадарци, РС Македония.