Сергей Станишев настоя за национален план за приемането на България в Еврозоната. Пред журналисти в парламента той коментира вчерашната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на съюза.

Станишев бе категоричен, че такъв план е необходим и първа стъпка от него е депозирането на молба за членство в ERM-2. По думите му ядрото на ЕС е еврозоната. Станишев заяви, че България е много по-подготвена от редица страни, защото страната ни е във Валутен борд.

Станишев иска диалог с Русия за заплахата за националната ни сигурност

Станишев иска диалог с Русия за заплахата за националната ни сигурност

Русия дала най-много за освобождението ни

"Трябва да има национален план за действие, единна воля на Народното събрание, на правителство и опозиция, която трябва да бъде заявена. Първата стъпка е молба за членство в ERM-2, което не означава членство в еврозоната, но трябва да имаме програма за подготовка на България към този момент", категоричен бе лидерът на ПЕС.

Австрия скочи срещу напъна на Юнкер за приемането ни в еврозоната и Шенген

Австрия скочи срещу напъна на Юнкер за приемането ни в еврозоната и Шенген

Предупреди да не стане като с Гърция

Сергей Станишев настоя, че речта на Юнкер дава смела визия за развитие на ЕС и предоставя възможности и за България. Той открои двете ключови послания - членството в Шенген и в Еврозоната. Станишев припомни, че от 2015-та година води кампания срещу тази несправедливост и дискриминация срещу България, тъй като страната ни е изпълнила всички критерии за членство. "Тази воля на президента на комисията има значение. Трябва правителството на България да използва възможността", настоя Станишев. Относно еврозоната и максимално бързото й разширяване, Станишев подчерта, е този процес не може да бъде протакан. "Ако искаме Европа силна икономически и това е възможност за България, която не трябва да бъде пропускана. Аз съм убеден, че за да не бъдем в периферията, трябва да сме в ядрото".

България и Румъния незабавно в Шенген, иска Юнкер пред ЕП
Обновена

България и Румъния незабавно в Шенген, иска Юнкер пред ЕП

Това е третото поред изявление на Юнкер "За състоянието на съюза"

Като добра новина Станишев изтъкна фактът, че в цялата визия на Юнкер няма място за Европа на няколко скорости. "Знаете в Европа има сили, които се стремят към Европа на няколко скорости, което ще разедини Европа, ще я направи по-фрагментирана, по-слаба, но това не е визията на президента на ЕК и отговаря на българския национален интерес, защото ние трябва да бъдем в ядрото на интеграцията на ЕС", коментира той.

Лидерът на ПЕС настоя за социална Европа. "Призовах комисията да изработи план за действие за социална Европа. Основен инструмент за политика, в която да проличат ясно приоритетите е бюджетът на ЕС", посочи Станишев.