Над 5 хиляди безработни са намерили работа чрез Агенцията по заетостта, съобщи Инфорадио.

Българската емиграция не е опасна за Европа, а е рискова за България, която вече изпитва недостиг на кадри в определени сфери, показва проучване на агенция АССА-М.

По време на представяне на кампанията „Не на професията „социално слаб" стана ясно, че 5632 души, които са се реализирали на трудовия пазар чрез Агенцията по заетостта, ще отпаднат от системата на социалното подпомагане след 1 януари 2008 г.

На сегашния етап у нас има глад за мениджърски кадри и компютърни специалисти.

5% от българите искат и са готови да емигрира. През 2007 г. все повече хора между 20 и 25-годишна възраст заявяват готовност да напуснат страната, сочи изследването на АССА-М.

Увеличава се броят на хората, които не желаят на емигрират, а също и на тези, които са излезли от страната и вече се завръщат, за да правят бизнес тук.

Най-желаните посоки за емиграция на българите остават Великобритания, Испания, Германия и Гърция.

Мъжете са по-активните емигранти. Профилът по степен на образование сочи, че България напускат най-вече хора със средно образование. Тези с по-ниско образование са неконкурентоспособни в Европа, а тези с по-високо - намират по-добра реализация в България.
Факторът пари става все по-малко значим за емигриращите. Според изследването важното е каква работа ще си намерят там емигрантите и каква е кариерната перспектива.
Държавата и бизнесът са тези, които би трябвало да осигурят условия за връщане на все повече успели български граждани в страната ни, сочи още изследването.