Унгария е обещала да бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч местно време (22 ч българско) до 5 ч местно време (6 ч българско). Уверението е получено от унгарския външен министър Петер Сиярто.

Във връзка с масовото затваряне на граници в Европа през последната седмица най-критичен беше моментът, когато стотици наши сънародници се оказаха блокирани на австро-унгарската граница.

МВнР съдейства и за отварянето на "зелен коридор" за български ТИР-ове от Италия през Словения, Хърватия и Сърбия.

От МВнР призовават всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

389 български граждани са се върнали в България с помощта на МВнР за една седмица, откакто много страни по света започнаха да въвеждат ограничителни мерки заради коронавируса.

Актуална информация на МВнР за придвижването в Европа и по света

Актуална информация на МВнР за придвижването в Европа и по света

Сърбия затвори границите си към Босна

Към България от Солун в момента пътуват 17 български граждани, излетели към Гърция от Малта. На летището в Солун те са посрещнати от служители на Генералното ни консулство. Шестима от тях са откарани до ГКПП "Кулата" с транспорт на консулството ни.

21 български граждани пътуват срещу заплащане днес от Варшава за София с чартърен полет на полските авиолинии ЛОТ.

8 български граждани - 4 от Мароко и 4 от Тенерифе - са излетяли снощи за България с полети през Букурещ със съдействието на МВнР и посланиците ни в Рабат и Мадрид Юрий Щерк и Иван Кондов.

26 българи успяха да се върнат в България на 16 и 18 март след разрешение от краля на Йордания Абдула Втори за осъществяването на втория полет след затварянето на йорданското въздушно пространство.

На 19 март 7 български граждани заминаха от Прищина през Република Северна Македония за България, придружени при преминаване на границите от наши дипломати от посолствата ни в Косово и Република Северна Македония.

На 17 март за България излетяха 47 наши сънародници, блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти във връзка с разпространението на коронавируса.

На 15 март посланикът ни в Белград Радко Влайков помогна 12 български граждани, пътуващи от Австрия, да преминат унгарско-сръбската граница и да се приберат в България.

Нови мерки и ограничения на пътуването в Европа и по света

Нови мерки и ограничения на пътуването в Европа и по света

Въведени към 18 часа на 19 март

На 14 март със съдействието на вицеконсула ни в Белград Георги Христов в Сърбия от Хърватия успяха да влязат 23 български автомобила, блокирани на границата. Друг български гражданин се върна в България от САЩ с помощта на посолствата ни в САЩ и Сърбия.