Във връзка с разпространяването на коронавируса в световен мащаб много страни взеха мерки за ограничения на придвижването в Европа и по света.

Република Северна Македония - Затворени за пътници и автомобили са летищата в Скопие и Охрид, както и всички други ГКПП в страната, с изключение за товарни автомобили, минаващи транзит, дипломатическия корпус и граждани, за които има разрешение от МВР.

Албания - Всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни са затворени за вход за всички граждани с всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Български граждани, притежаващи разрешително за пребиваване на територията на Албания, ще бъдат допуснати да влязат в страната през ГКПП Ринас, но при налагане на задължителна 14 дневна карантина. Товарните МПС влизат и преминават транзитно през територията на страната през следните ГКПП:

- на границата с Черна гора - на ГКПП "Хани и Хотит - Бозай", ГКПП "Муричан- Сукобин" и ГКПП "Вермош-Гуци";

- на границата с Косово - на ГКПП "Морина - Върмица";

- на границата с Република Северна Македония - на ГКПП "Чаф Тан - Кефасан", ГКПП "Тушемишт-Свети Наум", ГКПП "Блат-Блато";

- на Границата с Гърция - на ГКПП "Какавия", ГКПП "Чаф Бот-Сагиада", ГКПП "Капщица-Криталопиди";

- морски ГКПП - пристанище Дурас, пристанище Вльора, пристанище Саранда, пристанище Шънджин, пристанище Химара;

- международното летище в Тирана - на ГКПП "Ринас", имайки предвид, че възможностите за трансфер през това летище в посока България са минимални.

Босна и Херцеговина - Към 20 март съществува възможност за връщане на български граждани от летище Сараево в България посредством полет с трансфер в Истанбул, Доха, Стокхолм и Загреб. Пристигащите в Босна и Херцеговина чужди граждани, които скоро не са пребивавали в рискови държави, могат да влязат в страната единствено с валиден паспорт. Пристигащите на летищата пътници ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина, с изключение на тези, които реализират летищен трансфер.

ГКПП към Хърватия - Към 20 март изходните ГКПП на Босна и Херцеговина към Хърватия пропускат граждани на ЕС, желаещи да напуснат страната. Същевременно Хърватия допуска на своя територия намиращи се в Босна и Херцеговина граждани на държави от ЕС, единствено в случай на отваряне на транзитен коридор за тяхно достигане до крайната им дестинация. Товарните МПС, които преминават транзитно през Хърватия, могат да влизат единствено при ГКПП Нова Села, Стара Градишка и Славонски Шамац. Понастоящем на ГКПП Изачич, Бияча, Брод, Шамац, Градишка, се изграждат палаткови лагери, в които влизащите в страната ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина. Също така на входните ГКПП на Босна и Херцеговина се забранява влизането на чужди граждани, които през последния период са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19, докато тези, които скоро не са пребивавали в изброените държави, могат да влязат в страната единствено с валиден паспорт.

ГКПП към Сърбия - Сърбия затвори границите си към Босна и Херцеговина. Влизането и излизането от територията на Босна и Херцеговина към Сърбия е възможно единствено за шофьори на товарни камиони, превозващи стоки.

ГКПП към Черна гора - Черна гора затвори границите си към Босна и Херцеговина. Влизането в Черна гора е възможно единствено за черногорски граждани, чужденци с разрешено пребиваване в страната и шофьори на товарни камиони, превозващи стоки. Към Сърбия и към Черна гора изискването на властите е шофьорът на камиона да не напуска кабината на превозното средство на територията на Босна и Херцеговина. Същевременно транзитно преминаване през страната трябва да бъде реализирано в рамките на максимум 12 часа.

Черна гора - Самолетните полети, международният жп и автобусен транспорт са преустановени, а граничните пунктове на Черна гора са затворени за всички чужденци, с изключение на тези със статут на пребиваване в Черна гора.

Затворени са гранични пунктове за пътнически трафик към Босна и Херцеговина: Šćepan Polje - Hum, по пътя Плужин - Фоча; граничният пункт Шула - Витина, по пътя Плевля - Фоча, до Република Албания: Грънчар - Башки, по пътя Плав - Шкодер; Sukobin - Murićani, по пътя Ulcinj - Shkoder, към Република Хърватска: Kobila - Vitina, по пътя Херцег Нови - Vitina - Дубровник, към Република Сърбия: Ranče - Jabuka, по пътя Pljevlja - Prijepolje; Вуче - Годова на пътя Rožaje - Tutin.

Република Косово - Към 20 март входните ГКПП на Косово по границата с Република Северна Македония, Сърбия, Албания и Черна гора са затворени за чуждестранни граждани, с изключение на дипломати, акредитирани в Косово, служители на KFOR и EULEX. Допускат се граждани на Косово, които са подложени на подробни медицински прегледи и се инструктират за самокарантина през следващите 15 дни. Пропускат се товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист.

Летище "Адем Яшари" в Прищина е единственото международно летище на територията на Косово, но от 16 март официално са преустановени всички редовни полети от и към Косово, с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ.

Испания - Възстановен е граничният контрол на външните сухоземни граници на Испания. Допускани са само испански граждани или такива със статут на резиденти и трансгранични работници. Испания засега не предвижда затваряне на въздушното пространство. До 26 март има забрана за акостирането в испански пристанища на всички кораби тип круизи, независимо откъде пристигат. "България еър" обяви, че от 18 март до края на месеца ще бъдат отменени всички полети от и до Мадрид, Палма де Майорка и Малага. Също така, за периода няма планирани полети между София и Барселона.

Австрия - От 20 март се въвежда засилен граничен контрол при влизане от Унгария и Словения. Всички граждани, идващи от тези страни, са задължени да предоставят молекулярен тест за коронавирус, не по-стар от 4 дни, с изключение на австрийските граждани и тези с обичайно местопребиваване в Австрия. Същите се допускат да влязат в страната, след като преминат 14 -дневна карантина. Транзитното преминаване през Австрия е разрешено до 3 април, доколкото излизането от страната е гарантирано. Наредбата не се прилага за транспорт на стоки и търговски транспорт.

Словения - На граничните пунктове са въведени медицински проверки на телесната температура на пътуващите. От 19 март пристигащите от Италия в Словения пътници могат да пресичат границата само при ГКПП - Vrtojba, Fernetiči и Škofije, които ще са денонощно отворени. Четвъртият пункт Krvavi Potok ще работи от 05:00 до 23:00 часа. Невъзможно е преминаването на леки автомобили по маршрута Италия-Словения-Хърватия-Сърбия-България. От 19 март до 19 април Товарните МПС, които преминават транзитно, могат да влизат в Хърватия само през следните ГКПП: Bregana - Obrežje и Kozminci-Macelj.

Считано от 20 март Унгария не допуска пътници с лични моторни превозни средства от Словения да преминат на нейна територия. Влизане на територията на Унгария от страна на Словения за международен товарен трафик е възможно през граничните пунктове Tornyiszentmiklós и Rédics. На практика в момента е невъзможно преминаването на пътници по маршрут Испания - Южна Франция - Италия - Словения за България. Пътническите полети в Словения са забранени от 16 март.

Словакия - От 19 март ГКПП функционират нормално за леко и тежкотоварни МПС, а лекотоварни се допускат само, ако носят хранителни стоки/суровини и медицински стоки. В сила е забрана за влизане на чужденци с изключение на водачи на товарни превозни средства. От 19 март на ГКПП Břeclav / Brodské от Чешката страна се е образувала няколко километра опашка от камиони.

Русия - От 20 март летище "Шереметиево" затваря два от своите терминали - C и E, а полетите ще бъдат прехвърлени на терминали D и F. В същото време много полети са отменени.

Грузия -Преустановяват се всички полети до и от Грузия от 21 март, с изключение на грузинския авиопревозвач Georgian Airways, който ще извършва полети в тясна координация с грузинското правителство. За шофьорите на товарни автомобили се предвижда полицейски ескорт от влизане до напускане на страната, в случай че водачът е преминал през страни, определени като зона с висок риск.

Република Казахстан - От 22 март в градовете Нур-Султан и Алмати се въвежда карантина и се преустановява превозът на пътници с автотранспортни средства. Ще бъде спряно движението на пътнически влакове, осъществяващи превоз от/до Нур-Султан и Алмати, както и на влакове, които ги свързват с прилежащите към тях райони, освен транзитно през гарите на градовете, без възможност за качване и слизане на пътници. Преустановяват се пътническите превози до и от летищата в градовете Нур-Султан и Алмати с изключение на товарните и международните полети.

На гражданите, които попадат в споразуменията за безвизово влизане в страната и престой до 90 календарни дни на всеки период от 180 дни, ще бъде удължено разрешителното за временно пребиваване с до 30 дни. За останалите, пребиваващи в Казахстан на основание на различни категории визи, чийто срок вече изтича, миграционната служба в гр. Алмати ще продължи срока на действието на визите с цел удължаване на престоя в Казахстан до края на извънредното положение.