Президентът връчи българското знаме на изследователите в 31-ата Българска антарктическа експедиция по време на церемония днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Сред най-значимите постижения на научната общност през последните десетилетия се нареждат българските полярни експедиции, заяви Румен Радев. България е една от 29-те страни, които участват в управлението на Антарктида, а това е повод за национална гордост, посочи Радев.

Антарктида носи със себе си тайни, за чието разгадаване принос има безкористното партньорство на учени от различни нации, допълни президентът като се надява това да е образец за мирно бъдеще на Земята.

За първи път български военен научноизследователски кораб ще осъществи плаване до Антарктида, което предстои още тази година, обяви президентът като благодари на Министерството на отбраната и Българските военноморски сили.

"Този факт не само още веднъж ни утвърждава като морска държава, но е важна крачка към по-голяма самостоятелност на нашите полярници и много по-категорично ще позиционира България на Белия континент", гордо констатира Румен Радев.

Посланици на държави, с които българските учени сътрудничат, като Италия, Бразилия, Аржентина, Турция и Португалия също присъстваха на церемонията.

Националният флаг прие проф. Христо Пимпирев, ръководител на националните антарктически експедиции и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

"Когато президентът на Република България, избран демократично от целия народ, ни връчва знамето, когато чуем националния химн, ние знаем, че отиваме на една отговорна национална задача. Вярно, на другия край на света, но този край на света вече от 30 години е български", заяви проф. Пимпирев.