Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) подкрепя исканията на протестиращите гръцки фермери и ще търси контакт с тях, за да подготвят обща позиция пред Европейската комисия.

Според председателя на организацията Ивайло Тодоров позициите на гръцките стопани съвпадат с част от тези на българските.

Тодоров посочва обаче, че гръцките агропроизводители са по-конкурентни от българските, защото получават 10 пъти по-големи евросубсидии.

Припомняме, гръцките фермери започнаха своите протести още в края на 2008 година. След празниците и след като преговорите в гръцкото правителство не доведоха до задоволителен за земеделците резултат, преди 6 дни протестите бяха възобновени с блокиране на границите с България, Македония и Турция и спиране на движението по пътища вътре в страната.

Асоциацията на земеделските производители в България продължава да настоява държавата да отпусне 378 млн. лв. национални доплащания (субсидии) за сектора през 2009 г.
Приетият бюджет за 2009 г. предвижда едва 211 млн. лв., на фона на разрешените от ЕК два пъти по-големи национални доплащания за тази година., се казва в писмо до медиите.  

Според Тодоров на фона на световната финансова криза, средствата са необходими за оборотни средства на земеделските производители. В момента банките са свили кредитирането и голяма част от агростопаните няма да имат пари за провеждането на някои агротехнически мероприятия. По този начин те ще реализират по слаби добиви или изцяло ще пострада реколтата.

Асоциацията на земеделските производители настоява да се разсрочат кредитите на нашите стопани, да са създаде гаранционен фонд с банките за финансиране на европроекти, а също да се определят минимални изкупни цени на продукцията.

От АЗПБ допълнително искат по-строги регулации в сектора "Плодове и зеленчуци". От една страна да се засили контрола по вносана земеделски суровини. От друга страна да се въведат квоти и по-високи мита за внос на плодове и зеленчуци от страни, извън ЕС.

Целта е да се защити българското производство и да се спре дъмпинга на стоки, най-вече от Македония и Турция.

Исканията:

  • Разсрочване на кредитите на земеделските производители
  • Създаване на гаранционен фонд с банките за финансиране на европроекти
  • Фиксирани минимални изкупни цени на агропродукцията
  • Национални доплащания (субсидии) от бюджета на страната за 2009 г. в размер на 378 млн. лв.
  • Цялостна стратегия за развитие на земеделието в страната
  • План за сектора по време на криза
  • Стратегия за животновъдството
  • Съгласуване на националната позиция по промяната на Общата селскостопанска политика на ЕС
  • Засилване на контрола, въвеждане на квоти и по-високи мита при вноса на земеделски суровини, най-вече на плодове и зеленчуци от страни извън ЕС