Протестиращите български превозвачи обявиха край на блокадата на българо-турската граница, след като турската страна изпълни исканията им, предаде Би Ти Ви.

Председателят на асоциацията на превозвачите Миролюб Столарски съобщи, че е било подписано споразумение, според което до 31 май българските камиони ще бъдат освободени от рестриктивните мерки.

След като по-рано тази вечер министърът на транспорта Кристиян Кръстев пристигна на ГКПП „Капитан Андреево", българските шофьори са получили писмено уверение, че всички Турция ще премахне всички ограничения за тях за две седмици до официалните преговори между министрите на двете държави.

Заедно с недоволни български шофьори на ТИР-ове служебният министър замина за Турция за преговори.

По-рано през деня обаче напрежението на границата ескалира, като се стигна дори до бой и се наложи разполагането на допълнителни полицейски сили 48 часа след началото на блокадата на българските превозвачи.

Безпрецедентното затваряне на граничния пункт образува невиждана до сега транспортна тапа, като колоната на ГКПП „Капитан Андреево" достигна 15 км, и нервите на шофьорите не издържаха.

След повече от 28 часа на опашката, турските шофьори насядаха на пътя и спряха всички превози за южната ни съседка. Всеки, който се опитваше да пробие блокадата, отнасяше ругатни .

След два часа разправии и преговори турските шофьори освободиха пътя за автобусите и колите.

За да тушират напрежението, от браншовите организации раздадоха храна и вода на шофьорите, но това не ги успокои. Блокадата на българските превозвачи обаче не падна. Затварянето на границата образува опашка от тирове чак до Свиленград и препълни всички паркинги в областта.

Късно следобед служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев замина за ГКПП „Капитан Андреево", за да се срещне с протестиращите български превозвачи и да ги информира за проведения днес разговор с посланика на република Турция у нас Исмаил Арамаз.