Изложба "Приятели на българските съкровища" е част от програмата "Приятели на българските съкровища 2016-2020".

Фотографиите са представени от национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО. Програмата има за цел да събере, класифицира и представи безплатно в интернет информация зя културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните забележителности на България.

Специфична черта на проекта е, че той се реализира основно от млади изследователи, които желаят да се занимават професионално с наука в различни области като история, археология, етнология, културен мениджмънт, изкуствоведство и др.

Към момента са проведени 7 студентски експедиции е общините Тутракан, Дряново, Малко Търново, Приморско, Царево, Добрич, Каварна. Общият брой заснети, проучени и дигитализирани обекти е 824. Повече от 50 студенти са взели участие в експедициите. През тази 2018 са планувани още 19 експедиции.

Изложбата "Приятели на българскитер съкровища" включва кадри от вече проучените общини. На разположение на студенти, докторанти и преподаватели е и пълен архив от документация на всички посетени обекти. Партньори са Софийския университет, БАН, Студентския съвет на СУ, Регионален център за опазването на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа-ЮНЕСКО. Кристиян Калчев обясни, че в НС са 30 кадъра.

Програмата за дигитализация на културното ни наследство освен българска вече е и европейска, както изтъкна той. Това става и благодарение на българския еврокомисар Мария Габриел.