Уикипедианската общност у нас отпразнува рождения ден на Wikipedia, която на 15 януари стана на 10 години. Заедно с традиционното за света „Happy Birthday" на снощното празненство прозвуча и автентичен български фолклор. Празничният дух от наздравиците,  тортата и свещите беше съпътстван от неизменните разговори за вече направеното, но и за нови територии на знанието, които да станат достъпни за читателите.

Началото на световната интернет енциклопедия е поставено с англоезичната й версия, основана от Джими Уейлс - Джимбо.  Името на проекта "Уики" произлиза от хавайската дума уики-уики, която буквално означава бързо-бързо.

"Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език - това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот." - казва Джимбо.

Българската Wikipedia е „родена" на 6 декември 2003 г. Днес тя наброява над 111 000 статии. Първата й статия е „Грегориаски календар". Активното ядро на българския екип включва около 150 редактори, които работят на доброволни начала.

Данните за Югоизточна Европа, отчитащи търсенето на статии, написани на националния език и на английски език, показват, че най-голямо  предпочитание към Wikipedia на родния си език показват българските и турските читатели.

Най-многобройни са статиите в англоезичната Wikipedia - над   3,5 млн. Следват немската и френската версия с по над 1 млн.

Wikipedia е петият по посещаемост сайт в света. Всеки месец тя се чете от 400 млн. души.

 

Джимбо Уейлс сред българските уикипедианци.
Снимка: Wikipedia