Струва ми се, че сте отишли прекалено навътре в защитата на правата на престъпния контингент.

Това заяви в интервю за БНТ френският посланик Етиен дьо Понсен, цитиран от kafene.net

"Дали сте много правомощия на защитата и вече се стига до момент, в който просто никой не може да бъде осъден", добави посланикът, като даде за пример делото "Борилски".

"Ако се окаже, че няма виновни при едно такова жестоко убийство, какво може да се направи", възмути се Дьо Понсен.

"Избухналият скандал във Висшия съдебен съвет, свързан със съмнения за купуване на магистратски гласове, показва, че на най-високо равнище съществуват сериозни проблеми", каза Етиен дьо Понсен.

Посланикът вижда политическа воля за промяна и потвърди, че при посещението си в Париж българският премиер Бойко Борисов е получил категорична подкрепа за борба с корупцията.

По отношение на желанието и на волята нямаме съмнения. Но трябва да видим дали тя е достатъчна, за да се променят нещата, каза Дьо Понсен и добави, че това ще бъдат "предизвикателствата на идващите месеци".

Запитан какви конкретни резултати се очакват и колко е кредитът на доверие към новата власт, посланикът отбеляза, че нещата няма да се променят за един ден.

"Нямаме точен календар със срокове. Но всички знаем, че на едно правителство поне 6-7 месеца му трябват, за да раздвижи наистина нещата и да се постигнат", каза още Етиен дьо Понсен, според когото този кредит на доверие със сигурност "няма да бъде вечен".