Царските конюшни най-вероятно ще бъдат със статут на обект от национално значение. Това коментира министърът на културата Боил Банов пред журналисти преди подписване на споразумението за партньорство с образователното министерство за включването на музеите като образователно пространство на учениците в страната.

Вълчев и Банов вкарват учениците в музеите

Вълчев и Банов вкарват учениците в музеите

Стараят се да включат максимално много деца

"Трябва да започнем активно да учим нашите деца, които са бъдещите бизнесмени, които ще закупуват такива имоти, що е това културно наследство. Колко е важно то за съществуването ни, колко е важно то за бъдещето ни, не просто за миналото, не просто спомен, така че това, което правим в момента е много по-реално от всичко друго", заяви Банов.

Министърът очаква решението на института за опазване на културните ценности след 15-ти август.

Министър Банов бе категоричен, че към този момент Царските конюшни са под закрилата на Закона за културно наследство. "Тя е същата закрила, която ще даде и статута. Статутът сам по себе си на културна ценност е едно отношение на държавата към определени обекти. Той няма да промени границите и режимите", обясни министърът. По думите му даването на статута за културна ценност дава повече възможности и на собствениците да търсят инвестиции по програми и проекти. Министър Банов уточни, че охранителни режими не означава, че с даването на статут на културна ценност, там ще наредим- милиционер, учител, милиционер учител да ги пази.

Бойко Борисов нареди "Царските конюшни" да станат културна ценност

Бойко Борисов нареди "Царските конюшни" да станат културна ценност

МВР ще възстановява щетите

"Няма как да стане това нещо и не е това смисълът на закона. Законът обаче ясно казва какво може и какво не може в такива обекти", коментира министър Банов.

Той бе категоричен, че по нашето законодателство дали една сграда ще се събори или ще изгори, тя трябва да се възстанови по същия начин, както е изглеждала, със същите идентични материали.

Банов и Чобанов вярват, че "Царските конюшни" са запалени умишлено

Банов и Чобанов вярват, че "Царските конюшни" са запалени умишлено

Чобанов отрича да му е искал оставка, а Банов коментира, че и двамата са емоционални

Той обясни защо не може да се тълкуват действията му като забавяне.

"Когато искаш да направиш една процедура - така защото после да няма хипотези на отмяна, когато си гарантирал през други процедури и през подробния устройствен план, че тази сграда не може да се превърне в нищо друго, освен това, което е, ние не можем да говорим за забавяне", допълни Банов.

На въпрос, очаква ли до 15- ти август, когато ще се вземе решение за статута собствеността на всички части от имота да бъде установена, министър Банов заяви: "Не. Тя е толкова объркана във времето, толкова е отдавана, преотдавана от областни управители на различни учреждения, взимана е връщана е, не са си вадили някои актове".

Боил Банов: Царските конюшни ще се възстановят

Боил Банов: Царските конюшни ще се възстановят

Министърът на културата е ядосан, че не се разбира закона

По думите му намесата на агресивни собственици, купили и разделили земята от имотите, допълнително усложнява нещата. Много дела има по повод собствеността, посочи Банов. много дела има там.

"Знаете, че министър-председателят уволни един областен управител заради тази каша. Важното за нас и за обществото е, че независимо от имотните каши, създадени там - този обект се е охранявал и ще се охранява", посочи Боил Банов.

Горяха "Царските конюшни"

Горяха "Царските конюшни"

Има подозрения за умишлен палеж