Пожар унищожи около 2 000 кв. м покривна конструкция в сградите на бившите "Царски конюшни", които се намират на кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски" в София.

Пожарът е избухнал малко след 3 часа тази сутрин. Няма пострадали хора.

8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пожара, като от пожарната не изключват и версията палежът да е умишлен.

Очевидци свидетелстват, че пожарът се е разразил и разпространил много бързо, което предполага наличието на запалителни материали.

Кметът на столичния район "Оборище" уточни, че на старите сгради са нанесени сериозни щетиПострадали са сградите от вътрешната част на комплекса, както и тези, които са към улица "Панайот Волов". Има паднали покриви.

Столичната община ще задължи собственика на "Царските конюшни" да ги възстанови в автентичен вид. Сформирана е експертна комисия, която ще оцени размера на щетите.

Изправят пред съда бившия областен на София за Царските конюшни

Изправят пред съда бившия областен на София за Царските конюшни

Ще бъде съден заедно с лицензиран оценител

Царските конюшни са от времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. Собственост в сградите имат и няколко министерство, сред които и МВР. 

Припомняме, че в Софийския градски съд все още не е тръгнало дело, свързано с царските конюшни. По него подсъдими са двама - Веселин Пенев, бивш областен управител на София, и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. 

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Обвинен е бившият областен управител Веселин Пенев

Пенев е на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, както и за българската държава.

"Царските конюшни" са били продадени за сумата от 658 870 лв., или 90 лв. на квадратен метър.

Прокуратурата оспорва три заповеди за продажбата на Царските конюшни

Прокуратурата оспорва три заповеди за продажбата на Царските конюшни

Поискана е съдебно-оценителна експертиза