Съдът не даде ход на делото срещу бившия областен управител Веселин Пенев.

Бившият областен управител на София-град бе обвинен заради скандалната сделка с Царските конюшни. Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу Пенев - за сделката с Царските конюшни и причинена щета в размер над 10 млн. лв. - формирана от разликата между реална и продажна стойност на имота.
Другото обвинение е за умишлена безстопанственост и настъпили вредни последици и за областната управа и за държавата.

Изправят пред съда бившия областен на София за Царските конюшни

Изправят пред съда бившия областен на София за Царските конюшни

Ще бъде съден заедно с лицензиран оценител

Веселин Пенев, бивш областен управител на София, заяви преди началото на заседанието отново, че е политическо лице и припомни, че е бил обвинен в качеството си на областен управител. Припомняме, именно след избухването на скандала с Царските конюшни, Пенев си подаде оставката. Той бе номинация на Реформаторския блок, част от предишното правителство на Бойко Борисов. 

"Има възможност да се направят всякакви причинно-следствени връзки по отношение на това как се развиха нещата в България от политическа гледна точка след момента на хвърленото обвинение", коментира Пенев.

Ексобластният на София Пенев вече е следствен за Царските конюшни

Ексобластният на София Пенев вече е следствен за Царските конюшни

Разпоредил се с имоти частна държавна собственост

Държавата и областната управа се опитаха да предявят искове в размер на 20 млн. и 600 хил. лв. Двата иска - единият от страна на Министерство на финансите, а другият от страна на Областната управа не бяха разгледани от съда.

Адвокатите на Пенев оспориха предявените искови молби.

Съдът счете, че наетото от областната управа адвокатско дружество е упълномощено да представлява управата само на фаза досъдебно производство и реши да се произнесе по въпросните искове на следващото си заседание.