Регионалният министър Лиляна Павлова дълго коментира в кулоарите на НС драмата с царските конюшни.

Бях възложила анализ на сделката, която беше извършена от областния управител на София, така известните конюшни”, започна тя и посочи, че е сезирала СГС.

Три са основните мотиви, с които мотивирам своето искане за обявяване на нищожност на сключените договори, посочи Павлова.

Прокуратурата се задейства по сделката за „Царските конюшни“

Прокуратурата се задейства по сделката за „Царските конюшни“

Ангажира се да приключи в максимално кратки срокове

Първият е относно процедурата, която е приложил областният управител. Анализът на документите обаче показва, че считаме, че този областен управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне, или продажба, или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица, каза министърът.

Считаме, че това е един вид заобикаляне на закона, тъй като имаме спорове изобщо по процедурата като такава, поясни Лиляна Павлова. Анализът на купувача показвал, че той е неясно легитимиран.

ГЕРБ обвини областния на София за скандала с Царските конюшни

ГЕРБ обвини областния на София за скандала с Царските конюшни

МРРБ е защитило държавния интерес, МВР няма отношение

Има в съда висящи редица дела от още много на брой други фирми, които също претендират съсобственост на имотите, каза строителният министър. Така че ние всъщност нямаме реален съсобственик, на който този имот да е легитимно продаден, допълни Павлова.

Освен това имало в този казус категорично ощетяване на държавния интерес. Трябва да знаем, че трябва тепърва да се установят и другите физически лица, които биха могли още днес да предяват претенции към този имот, тъй като имаме и физически лица, които са съсобственици на части от този имот, като сгради, обясни Павлова.

Цветанов благодарен на БСП за разкритата сделка за Царските конюшни

Цветанов благодарен на БСП за разкритата сделка за Царските конюшни

Областният управител, подписал сделката, бил предложен от Радан Кънев

Друго много интересно по тази сделка, което е открила проверката – установено е, че още през 2003 г. държавният терен, около 85 процента, или 5 дка, са били предоставени на частна фирма от тогавашния областен управител и то за дълг срещу собственост, разкри министърът. Дори нямаме и акта за продажба, допълни тя.

Исковата молба е едновременно и срещу областния управител, и срещу "Евротрансбилд" (фирмата, придобила собственост върху имота, б.р.), каза Лиляна Павлова.