Честит 9-ти септември, днес Нинова напомни какво е БСП - лъжи, некомпетентност, преднамереност. С тези думи вътрешният министър Румяна Бъчварова отвърна на обвиненията на социалистите към нея заради казуса с Царските конюшни – тема, превърнала се от вчера във водеща.

Бъчварова, регионалният министър - Лиляна Павлова, и земеделският Десислава Танева дадоха извънреден брифинг в Министерския съвет, където разясниха какви са фактите според тях.

Оставката на Бъчварова заради Царските конюшни поиска БСП

Оставката на Бъчварова заради Царските конюшни поиска БСП

ГЕРБ да не прехвърлят проблема

"БСП се опитвала да размахва като знаме казуса, за да си реши вътрешнопартийните проблеми, с които очевидно не се справя. Много грозно и недостойно политическо поведение”, заяви явно ядосаният вътрешен министър.

Лиляна Павлова посочи от своя страна, че трябва да бъде направено много ясно разграничение каква е сделката. Тя не касае продажба, а прекратяване на съсобственост върху земя, върху която има сгради на няколко държавни институции. "Сделката не касае продажба на сгради или прекратяване на съсобственост върху сгради, държавна собственост.
Тя касае единствено и само решение на областния управител, който управлява и стопанисва земята, върху която са тези сгради, да прекрати държавната съсобственост върху земята и да я предостави на съответната фирма", разясни Павлова.

Припомняме, обвиненията на БСП са, че апетитният имот в центъра на София е продаден за жълти стотинки.

Борисов сезира прокуратурата за Царските конюшни, ПФ искат оставката на областния

Борисов сезира прокуратурата за Царските конюшни, ПФ искат оставката на областния

Събраните до момента данни от проверката сочели

Сградите на държавата остават държавна собственост, увери тя. Според Павлова по тази сделка МВР няма отношение и намеса. Другите две сгради са на Министерството на културата и на Земеделското министерство.

През декември миналата година областният управител е уведомил Министерството на регионалното развитие, че има намерение да прекрати съсобствеността върху земята. От МРРБ изрично са обяснили, че не е целесъобразно той да извършва разпоредителни сделки, тъй като за тази земя се водят съдебни дела и те са висящи.

Въпреки всичко, той не се съобразява с това и сключва договор за прекратяване на съсобствеността и я предоставя в частни ръце.

Припомняме, по-рано днес в парламента Цветан Цветанов подчерта, че въпросният областен е номинация на реформаторите и лично на Радан Кънев. Иначе Веселин Пенев е от партията на Корман Исмаилов.

"Сградите остават държавна собственост на трите министерства, а земята е тази, с която той се е разпоредил", обясни Павлова още веднъж.

Сделката с Царските конюшни е в интерес на държавата – версията на областния Пенев
Обновена

Сделката с Царските конюшни е в интерес на държавата – версията на областния Пенев

Оставка би подал, ако има законово нарушение

МРРБ е защитило държавния интерес, но областният управител не се е съобразил с позицията на ведомството.

Министър Десислава Танева също цитира кореспонденцията си с областния управител. С писмо от 25 февруари областният управител е уведомил МЗХ за производство за ликвидиране на съсобственост върху поземлен имот. Танева посочи, че от МЗХ са отговорили в началото на април, че не желаят да бъде задействана въпросната процедура. Две седмици по-късно са потвърдили позицията си след повторно писмо от областния.

"МВР няма становище по тази сделка", заяви Бъчварова. Имотите на ведомството през 2000 г. са обявени за имоти с отпаднала необходимост. Досега, за 16 години, по думите й, не е издаден акт, който да удостоверява собствеността на тези имоти, за да може те да бъдат прехвърляни и за да може МВР да се разпорежда с тях.

Бъчварова обясни, че всъщност, това, което БСП "размахват" с подписа й, е искане към областния управител да издаде акт за собственост, за да реши министерството как да се разпорежда с имотите.

"До нас не е идвало искане за становище по тази сделка", категорична бе Бъчварова. "Не виждам формула или възможност да скрия истината , защото има документи", допълни тя.

Запитана дали възнамерява да се обърне към прокуратурата заради клевета, Бъчварова посочи, че е въпрос на осмисляне дали ще предприеме такива действия.
Бъчварова се закани, че ще следи поведението на лидера на БСП-Корнелия Нинова.