Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя премиера Борисов за искането Реформаторският блок да оттегли сегашния областен управител заради сделката с Царските конюшни. 

Това обяви по време на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той информира, че по този въпрос могат единствено да изчакат приемането на становище от страна на Министерски съвет.

Премиерът иска проверка на сделката за "Царските конюшни"

Премиерът иска проверка на сделката за "Царските конюшни"

Вчера областният на София Веселин Пенев твърдеше, че сделката била законна

Цветан Цветанов заяви още, че е имало инвеститорски интерес към имота по времето, когато Данаил Кирилов е бил областен управител, и е бил с възможност въпросните Царски конюшни да бъдат закупени за 20 милиона евро. „Сами си направете равносметката”, апелира Цветанов.

При сега стартиралата процедура имало отрицателно становище от министър Танева и има информираност за съдебен спор.

„Човекът, който предложи сегашният областен управител, се казва Радан Кънев”, посочи Цветанов. Той каза, че въпросният купувач Янко Иванов е един от важните фигури в КТБ, а брат му е Красимир Иванов – потенциален кандидат за кмет на Иван Костов.

Благодаря на БСП, че направиха публична тази сделка, заяви Цветанов.

БСП клеветят за продажбата на Царските конюшни, отсече Бъчварова

БСП клеветят за продажбата на Царските конюшни, отсече Бъчварова

МВР няма нищо общо със сделката

Бившият областен управител Данаил Кирилов и настоящ депутат от ГЕРБ припомни, че 2009 г., встъпвайки на поста в област София е заварил абсолютна липса на документи в редовния архив на областната администрация по отношение на сделките, свързани с Царските конюшни.
„Назад във времето са били извършвани две замени – едната замяна е била извършена по инициатива на тогавашния областен управител – Росен Владимиров и без санкцията на Министерски съвет”, коментира Кирилов. Той заяви, че са били заменени държавни имоти един от който е въпросният държавен имот, който е бил предоставен на трето лице – това търговско дружество „Гондол”.

Очевидно във формата на тогавашното коалиционно управление, спорейки коалиционните партньори почти веднага започва следваща процедура на замяна”, заяви Кирилов. Той припомни, че тази  следваща замяна е започната от министър Церовски и завършена от министър Гагаузов на 1 септември 2005 г.

„За мен и тогава, и сега продължава да е странно как Министерски съвет, знаейки че областният управител е извършил вече една такава замяна, процедира втора замяна, какви са били действителните икономическите и правни процедури”, коментира Кирилов. По думите му така имотът е бил заменен два пъти, а оттогава започват и съдебните битки, целящи доказването на собствеността.

Кирилов заяви, че е актувал имота като държавна собственост, макар да липсвали оригиналните документи.