Не може да се говори за абсолютно никакъв грабеж и нарушаване на финансовия интерес на държавата. Конкретният акт на излизане от съсобственост на държавата е спазен изцяло като процедура и като целесъобразност.

Това каза по време на брифинг областният управител на София Веселин Пенев във връзка с продажбата на Царските конюшни в центъра на София на фирмата на един от бившите директори на КТБ, за която вчера БСП обвини държавата и предизвика скандал.

ГЕРБ обвини областния на София за скандала с Царските конюшни

ГЕРБ обвини областния на София за скандала с Царските конюшни

МРРБ е защитило държавния интерес, МВР няма отношение

Веселин Пенев определи политическите атаки на БСП по казуса като опит да се вкара „клин” в отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок.
По-рано днес Цветанов подчерта, че Пенев е човек на РБ, а на извънреден брифинг в МС три министърки на ГЕРБ заявиха, че той е отговорен за въпросната сделка.

Веселин Пенев посочи, че за пореден път е станал свидетел на тиражирането на безпрецедентни лъжи и патос от страна на лидера на БСП – Корнелия Нинова. Според Пенев, ако трябва да се търси къде е „заровено кучето” – то за придобиване на правото на съсобственост с държавата от въпросната фирма на 1 септември 2007 г. стои подписът на министър Асен Гагаузов (от кабинета „Станишев“).

Според Пенев излизането от съсобственост на държавата е в интерес на държавата и е извършено при спазването на всички закони и наредби. Той посочи, че Областната администрация не е продала „Царските конюшни”. Според областния управител е целесъобразно решението държавата да получи пари и да се освободи от ангажимента си да плаща такса смет на въпросния терен.

Припомняме, въпросната фирма получава правото на собственост върху имота в центъра на София срещу сумата от 90 лева на квадратен метър.

Веселин Пенев заяви, че е разговарял с премиера днес.

Срокът на проверката от страна на Инспектората на Министерски съвет е 30-ти септември. „Ако има и най-малкия намек, че е нарушен държавният интерес – оставката е най-малкият проблем. До момента, до който няма установено законово нарушение - аз оставка няма как да подам”, заяви той по повод искането за такава от днес.

Веселин Пенев определи казуса като изключително тривиален и действията си като по целесъобразност.

„Не е продажба” – категоричен бе Пенев. Той посочи, че не може да се говори за абсолютно никакви злоупотреби, грабежи или нарушаване на финансовия интерес на държавата. Той припомни, че е изключително несъстоятелно да се намесват други ведомства, които присъстват.

Цялата сага е започнала през септември 2003 г. – февруари 2005, когато тогавашният областен управител с три последователни заповеди прехвърля целия терен на фирмите „Гондол” и „Интерпроект 90”. Тези заповеди не са официализирани в правния мир, заяви Пенев и изтъкна, че те са извършени неправомерно. След което следващият областен управител и временно изпълняващ длъжността е извършил законна сделка на замяна на имоти със съответната фирма „Девиз”, която получила 16% идеална част от имотите в едно с части от сградите.

„Там стартира реалната продажба на конюшните, а не днес, когато дори г-н Цветанов е може би в някаква заблуда”, посочи областният управител. Той посочи, че в момента се извършва единствено възможното.

Пенев посочи, че съжалява, че не е отишъл лично да покаже на депутата Жельо Бойчев подписа на министър Асен Гагаузов, с който се извършва въпросната замяна, чрез която протича така наречената продажба и чрез която актуалната фирма съсобственик на държавата започва да има права като такъв. Фирма „Девиз” в последствие „Евротранс” е придобила собствеността и респективно три разделени терена като идеални части и е съсобственик на държавата.

Съжалявам, че в подобен вид атака участват бивши колеги, които са стояли на този стол, заяви Веселин Пенев. „През 2005 г. на първото заседание на кабинета на Сергей Станишев самият Асен Гагаузов е имал пълна възможност да каже, че тази сделка не е изгодна - нищо подобно не е направено, коментира той.

„Върху този терен няма възможност да бъде достроена към днешна дата и една тухла”, категоричен бе той. Пенев посочи, че съотношението собственост на държавата е 84% към 16% на фирмата. Той бе категоричен, че не е нарушен законът по никакъв начин и изрази надежда колегите от Инспектората на МС да докажат това.

„За каква корист, за какъв грабеж, за какви маратонки става дума? Тъй като нещата за съжаление са политически – няма как на 9-ти септември да не й припомня на г-жа Корнелия Нинова за хиляди други сделки с личното нейно участие”, коментира областният на София и визира сделката за Пловдивския панаир.

Според областния управител на София в държавната хазна от въпросната сделка са влезли приходи в размер на 830 хиляди лева с ДДС.