"Сградата не може да стане каквото и да е друго". Тази позиция защити министърът на културата Боил Банов в ефира на Нова по повод пожара на бившите "Царски конюшни".

Бойко Борисов нареди "Царските конюшни" да станат културна ценност

Бойко Борисов нареди "Царските конюшни" да станат културна ценност

МВР ще възстановява щетите

Горенето не провокира промяна в режима - горене, наводнение, земетресение не променят режима на охрана, категоричен е Банов.

Той отсече, че каквото и да се случи на сградата тя се възстановява във вида в каквото е била.

По думите му сградата е защитена по два начина. Още от 2014 г. с устройствения план се защитава статута й.

Горяха "Царските конюшни"

Горяха "Царските конюшни"

Има подозрения за умишлен палеж

Банов обясни и какви са пречките пред това сградата да бъде превърната в паметник на културата. По закон не трябва да се водят дела за собственост, за да се упражни това право, посочи министърът на културата. Забавянето е защото се водят дела. Ако искаме да го правим паметник, трябва да се справим процедурно, обясни Банов.

Банов е най-ядосан, че не се разбира законът. Не само последните 30 години, а и преди това сме живели така, посочи културният министър допълни, че според него умишленият палеж е станал от неразбиране на закона.

Българите все още били водени от мисленето, че ще намерят някой познат да свърши работата, нищо че законът не позволява.

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Обвинен е бившият областен управител Веселин Пенев

Главният архитект на столицата - Здравко Здравков обясни по-рано, че към специфичните правила и норми за сградата на "Царските конюшни" е описано, че може само да се реставрира и не може да се надстроява.

По думите му ще бъдат предприети конкретни мерки за възстановяване на сградата в автентичен вид. Едната сграда е собственост на Министерство на външните работи, посочи Здравков. За другата сграда собствениците се издирват.

Той отхвърли вариантът сградата да е застрахована и пожарът да е умишлен с цел присвояване на застраховката. Здравков смята, че подобна сума едва ли би покрила щетите.