Банята в Банкя ще работи отново. Банята не беше в експлоатация 17 години. Най-рано банята ще посрещне своите посетители след 540 дни.

Това стана ясно след като днес кметът на курортния град Рангел Марков подписа договора с "Консорциум Банкя 2020" ДЗЗД за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница. Това стана и в присъствие на общинския съветник Анна Стойкова, граждани, служители и журналисти.

Банята е на път да отвори врати до 2 години.

Банята в Банкя се открива през далечна 1911 г. Тя е грандиозна за тогавашните условия, невиждана по големина и красота на Балканите. Сградата е дело на арх. Хохедер. Банята е била използвана както от местните и курортистите, така и от царски особи. Това й дава привилегията да се нарича Царската Баня.

Банята обаче спира да работи през 2001 г. Местното управление обмисля вариант за концесия, но той два пъти не сработва.

И двата пъти, в които Балнеолечебницата е предлагана 2013 и 2015 година, са били купени документи, но не се е явил нито един кандидат. Една от причините е, че за Пенсионните дружества, които биха имали интерес към подобна инвестиция, има законови пречки.

Сегашното решение се случва срещу отстъпването на срочно право на строеж за 35 години за хотел в близост до Банята, но извън пределите на парка, общината ще получи сумата от 8, 115 млн. лв. без ДДС за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Банята. Така тя си остава на общината, а след 35 години ще разполага и с хотела към нея.

Пенсионното дружество "Алианц" закупило правото на строеж на хотел, който ще разполага със 150 легла, открит и закрит басейн, закрит паркинг и открит летен театър с над 200 седящи места. С получените от "Алианц" средства се стига и до днешното историческо за Банкя събитие.