Собственикът на една от популярните Черноморски дискотеки има 12 имота, като обаче официално обявените му доходи за последните години са с над 1,6 млн. лв. по-малко от данъчната оценка на имотите.

Това е показала проверка на НАП.

напПредвид факта, че пазарните цени на недвижимите имоти са много по-високи от данъчните оценки и това, че в хода на проверката все още не са оценени луксозните превозни средства на лицето, се очаква разликата в имуществото и доходите на съдържателя на дискотеката да се увеличи, съобщават от приходната агенция.

В момента текат ревизии и проверки на 10 фирми, които стопанисват заведения по Черноморието. Общо 110 физически лица, собственици на горните фирми също се проверяват от НАП.

До момента е открито несъответствие между оценката на имуществото и официалните доходи на 68 души. Най-парадоксалните случаи са свързани с това, че 11 собственици на фирми не са получили нито лев доход в последните 5 години, а едно от лицата има на свое име 11 недвижими имота, други трима по 7.

Сред собствениците на дискотеки има и човек, който за периода от 2005 до 2009 г. е подал данъчна декларация само веднъж и то за общ годишен доход от 511 лв.(малко над 42 лв. месечно).

Ревизиите на фирми и граждани, собственици на развлекателни заведения по Черноморието продължават, уверяват от НАП.

Онези физически лица, които не могат да докажат произхода на средствата си ще бъдат обложени с пълния размер на данъците заедно с лихвите и ще бъдат предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество.