Премиерът Бойко Борисов се срещна с бившия председател на Европейската Комисия Жозе Барозу, който е на посещение в страната ни.

Срещата с министър-председателя стана причина Барозу да закъснее за лекцията си в Софийския университет. Срещата между двамата не е медийна и не бе оповестена предварително.

Най-вероятно с премиера Барозу Борисов е разговарял по приоритетите на Европейския съюз - бежанската криза и отношенията с Турция, която получава и финансова подкрепа от общността, за да държи мигрантите на своя територия. Със затопляне на времето потокът от бежанци се засили, като заради действията на гръцките власти натискът нарасна и по тази наша граница.

Междувременно от „Дондуков” 2 съобщиха за разговор на Барозу и с президента Плевнелиев, които са се обединили около разбирането, че европейската идея се нуждае от нова вълна на подкрепа не само от институциите на ЕС, но и от правителствата на държавите членки и от европейските граждани.

Миграционната криза е ключовият тест днес за способността на държавите членки на Съюза да действат солидарно и единно“, е посочил на срещата държавният глава.

От своя страна изкаралият два мандата начело на ЕК е изтъкнал, че от стартирането на преговорите за присъединяване към ЕС, България винаги е била една от най-проевропейски настроените държави и тази принципна позиция трябва да бъде призната и подкрепена.

Пред студентите пък Жозе Барозу трябва да говори за дигиталните хора.