Българският червен кръст (БЧК) открива национален фонд за събиране на средства. Парите ще бъдат предоставени на Националния щаб за борба с коронавируса за закупуване на материали и в помощ на болни хора, съобщи БНР.

Председателят на БЧК Христо Григоров коментира, че вярва, че към този фонд ще се присъединят много неправителствени организации. Той добави, че средствата ще се събират чрез SMS 14 66, по банкова сметка и онлайн. "Убеден съм, че българският народ отново ще покаже своята съпричастност, защото действително това, което става в момента, има нужда от една консолидация", добави Григоров.

БЧК ще раздаде хранителни помощи на 3900 души в Русе

БЧК ще раздаде хранителни помощи на 3900 души в Русе

Кампанията започва от утре

Той допълни, че "Пирогов" е получил от БЧК две специализирани палатки като добави, че те са разположени пред спешния център и през тях ще преминават болните, като лекарите ще преценяват накъде да бъдат насочени.

Григоров заяви, че близо 320 000 българи, определени от социалното министерство, получават по европейска програма хранителни продукти. Организацията е един тил, който подпомага държавата. "Ние продължаваме нашите програми за грижа за нуждаещите се", коментира още той.

Информация и телефони за връзка заради коронавируса
Обновена

Информация и телефони за връзка заради коронавируса

Общини откриват телефони за доставки за продукти от първа необходимост

Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

Дарителска сметка на МЗ:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения - лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, ранно откриване и лечение на новия коронавирус. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. Половраг 29.