Постоянният комитет на Бернската конвенция няма да отваря досие за трасето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, съобщават от регионалното министертво.

Решението е за осма поредна година.

На заседанието бяха представени усилията на българските власти за предприемане на необходимите мерки за опазване на видовете и местообитанията в пролома при изграждането на последния участък от стратегически важната транспортна връзка. След като през миналата година бяха приети специфични цели на опазване за защитени зони "Кресна" и "Кресна-Илинденци", основният акцент сега беше извършеният анализ на съответствието на оценката за съвместимост с утвърдените цели както и подобряването на проекта за избрания вариант за изграждане на автомагистралата, посочват от МРРБ.

Бернската конвенция няма да отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Бернската конвенция няма да отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Оставят ни на мира и за вятърните паркове в района на Калиакра и Балчик

Българските власти изразиха съжалението си, че не са подкрепени по конструктивен начин от неправителствените организации, но приветстваха предложението на Бюрото на Конвенцията за техническа работна среща, която да се проведе в България през април с участието на международни експерти с опит в изграждането на устойчива линейна инфраструктура. Отбелязано е, че представянето на чуждия опит и добри практики и предложения за това как те могат да бъдат приложени в конкретната ситуация, ще бъде още една възможност за намиране на най-доброто решение и механизми за опазване на богатото биологично разнообразие в района на Кресненското дефиле. Това ще представи и добра възможност за конструктивен диалог с гражданското общество и местните общности.

Българската делегация призова препоръките на Конвенцията да бъдат приложими и да се търси баланс между опазването на дивата флора и фауна и гарантирането на живота, здравето и благосъстоянието на хората. Тя акцентира и на факта, че препоръките трябва да бъдат в духа на Конвенцията, като тяхната основна цел е да подпомагат държавите при изпълнение на техните задължения по практичен начин, а не да се намесват в суверенитета им.

Постоянният комитет насърчава усилията на българските власти, но призовава за по-активно сътрудничество с неправителствените организации.

Еколози на протест против отпушването на строителството на АМ "Струма"

Еколози на протест против отпушването на строителството на АМ "Струма"

Настояват магистралата да бъде построена изцяло извън Кресненското дефиле