Правителството е отказало финансиране за националните чествания на връх Шипка по повод 137 години от шипченските боеве и 80 години от изграждането на Паметника на свободата на върха на 23 август. Това съобщи областният управител на Габрово Николай Григоров пред „Преса" и уточни, че става дума за 10 000 лева за участието на Националната гвардейска част.

Според него отказът дошъл от служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

От Министерския съвет обаче обяснили за вестника, че искане за отпускането на 20 000 лв. за честванията е постъпило на 30 юли, когато на власт все още беше кабинетът "Орешарски".

Министрите го разгледали в същия ден, но не отпуснали средства, тъй като такива не били предвидени, и трябвало да се преструктурира централният бюджет. Така поради липса на време не успели да отпуснат парите.

Според министъра на културата Мартин Иванов, служебното правителство не е запознато с казуса. "Съвсем наскоро се срещнах с областния управител и пред мен той не е споменавал, че има такъв казус", обясни той.

Патрон на проявата е президентът Росен Плевнелиев. Според Григоров с подкрепата на граждани и фирми от Габровско парите ще бъдат осигурени и хората в областта няма да допуснат да се провалят тържествата на паметния връх. Дори в криптата на паметника вече гори Вечният огън.