Без картел след новия търг за лекарствата. Това гарантира здравният министър Петър Москов в ефира на Нова телевизия.

Той обеща, че ще плащаме по-малко за медикаменти. Министърът е убеден, че ще получаваме по-добро здравеопазване.

Тази година има, по думите му, над 230 хиляди броя заплатени нови профилактични прегледи по детско здравеопазване, над 640 хиляди нови направления за доболнична помощ, което е 12% ръст на направленията в система.

Хората трябва да спокойни, категоричен бе той.

Освен това гарантирани са 5 милиона броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и те ще се плащат от НЗОК.

Всичко това струва 36 милиона лева допълнително”, каза здравният министър, като успокои че парите са осигурени. Има и три нови клинични пътеки за продължително лечение.

Петър Москов е доволен, че 200 хил. неосигурени лица са се върнали в здравно-осигурителния модел. Той е доволен от постигнатото в здравеопазването досега от неговия екип.

Това са разумни стъпки в правилната посока, смята министърът.

1 500 лева заплата за лекар и 900 за лева за медицинска сестра в спешните отделяния в болниците са гарантирани от Министерство на здравеопазването от 1 януари 2016 година, стана ясно още от думите му. Здравното ведомство ще плаща за целия щат, спешните отделяния, и ще продължи политиката за ръст на заплатите на медиците.

85 млн. евро от Европейската комисия ще бъдат инвестирани за модернизация на спешните приемни отделения в болниците.

Няма нищо страшно в плановия прием, успокои още доктор Москов и обясни, че вече няма да ни пререждат с връзки за лечение в болниците.

За разнобоя в Реформаторския блок и ДСБ той призна, че има различни мнения как да се развива блокът. Има напрежение, отчете Москов, но бе категоричен, че то не трябва да води до разцепление.