Министерството на труда и социалната политика подготвя постановление на МС по отношение на наредбата за таксите за социалните услуги. С него хората с увреждания, които посещават дневни центрове, за обществена подкрепа или за социална рехабилитация, няма да плащат такси докато трае извънредното положение. Това коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова, съобщи БГНЕС.

Стоименова добави, че има хора с увреждания, за които въпреки възможностите за дистанционна работа със специалисти и въпреки помощта на близки или роднини имат затруднения при получаване на услугите.

Тя обясни, че не всички хора на този етап се справят с дигиталните умения. Поради това считаме, че хората трябва да бъдат подкрепени, добави тя. Стоименова допълни, че се търси решения за намиране на гъвкави фирми, които могат да бъдат максимално полезни в тази ситуация.

Според данните на Агенция за социално подпомагане от януари 2020 г. са усвоени средства от 123 484 лв. Тази финансова подкрепа е за над 658 493 лица с телкови решения, коментира още Стоименова. Тя добави, че помощта за безплатни винетки също продължава, заплащане на общински наем, карта за градски транспорт и други, поясни още Стоименова.

Тя обясни, че министерството на труда и социалната политика подготвя механизъм, според който новоподадените заявления за достъп механизма се преразглеждат от Агенцията за социално подпомагане по телефона.

Стоименова допълни, че предстои и изготвянето на анализ, за да се разбере дали този механизъм може да помогне на хората с увреждания, като допълни, че анализ се изработва от министерството на труда и социалната политика и ще бъде внесен до 30 юни.