Бивша възпитателка алармира за насилие в общински център за деца в София, съобщи Нова телевизия. Анабел Николова твърди, че e видяла нейна колежка да бие дете с пръчка. Тя е подала сигнал за случая в прокуратурата. Обвинената социална работничка обмисляла да заведе дело за уронване на престижа.

Николова обвинява и директора на социалния център Ганка Филипова, в немарливо отношение по случая и невзети мерки. По думите й системно в центъра се извършвали различни нарушения - свидетелства за заключване на деца и кражба от възпитатели на дарени за децата дрехи.

Гласуваха нова програма за насилие срещу децата и вероятни времеви ограничения в интернет

Гласуваха нова програма за насилие срещу децата и вероятни времеви ограничения в интернет

Предлагат включване на "насилие с цел показване" в НК

Анабел Николова е работила в центъра до края на януари, след което е напуснала. Тя е израснала в социален дом. До януари тази година работи като възпитател в общинския център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Детелина" в София. По думите й бившата й колежка Фикрие Байдакова била с дървена пръчка дете, крещейки му, че й е писнало от поведението му. Детето е момче на 12 години.

"Аз заварих жестоко сбиване между деца и за да го предотвратя, взех една метла и я сложих между тях, но не съм посегнала на никого", твърди Байдакова.

Отдел "Закрила на детето" към Столичната община е излязъл с устно становище, че не е открито насилие в център "Детелина".