С благотворителна изложба на рисунки от деца бежанци бе отпразнувана 135-тата годишнина от създаването на Българския червен кръст. На събитието присъстваха дипломати, настоящи и бивши народни представители, членове и доброволци на БЧК, а в официалната част се включиха и гвардейци.

Българският червен кръст е роден във война и е преминал през пет военни конфликта, припомни председателят на организацията Христо Григоров. „Никога няма да забравим саможертвата на стотици българи и хилядите спасени от БЧК", настоя той.

Григоров напомни ролята на най-старата хуманитарна организация у нас, която „решително се е изправяла срещу мизерията, бедствията и страданията" през годините. Нашата сила са хилядите доброволци и стотиците млади хора, готови да творят добро - докато ги има ще го има и БЧК, категоричен бе Григоров.

Приветствие беше прочетено от името на вицепрезидента Маргарита Попова, премиерът Пламен Орешарски, лидерът на БСП Сергей Станишев и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Много трябва да са топлите думи, които да бъдат казани, за да се изрази благодарността към хилядите доброволци на БЧК, които по време на война и мир се борят в името на доброто и състраданието, посочва в своето слово Станишев. Министър-председателят Орешарски пък обърна внимание на ролята на БЧК да подхранва у българите съпричастността и състраданието.

Освен настоящи депутати на събитието присъстваха още Румен Петков, Слави Бинев, Жорж Ганчев и други, като почти всички от тях закупиха от детските рисунки, които започваха от цена 50 лв. Освен деца бежанци автори на рисунките бяха и деца с увреждания от цяла Европа, както и няколко произведения на изкуствата от именити български творци.

В благотворителната изложба бяха включени и реликви на БЧК, сувенири със знака на организацията, панерки и канчета от Втората световна война и други.