Близки и приятели се сбогуваха с писателя Георги Данаилов. Поклонението беше в 14:30 в столичния храм "Свети Седмочисленици", съобщава Нова телевизия.

Припомняме, по-рано тази седмица писателят, драматургът и сценаристът Георги Данаилов почина след тежко боледуване на 81-годишна възраст.

Почина писателят Георги Данаилов

Почина писателят Георги Данаилов

На 81-годишна възраст след тежко боледуване

Той е потомък на известен свищовски род. Внук е на акад. проф. Георги Тодоров Данаилов и правнук на Марко Балабанов, първият външен министър на България след Освобождението. През 1950 г. семейството му е интернирано от София и се връща в Свищов. Завършва и преподава химия.

Георги Данаилов започва да пише през 1970-те години и книгите му бързо придобиват широка популярност.

Снимка 282876

Източник: БГНЕС

Сред творбите му са "Деца играят вън", "При никого", "Убийството на Моцарт. Размисли за възпитанието". Една от най-известните и преиздавани негови книги е "Къща отвъд света", която е посветена на село Ковачевица.

Автор е и на много пиеси, сред които "Краят остава за вас", "Съдията и жълтата роза", "Несериозна комедия", "Есента на един следовател".

Снимка 282872

Източник: БГНЕС

Книги и пиеси на Георги Данаилов са превеждани на арменски, руски, немски, полски, румънски, словашки, чешки и други езици.

Пиесите му са играни в Москва, Ленинград, Чешка, Бърно, Братислава, Варшава, Тбилиси, Ереван. Носител е на призове от международни фестивали в Кан, Москва, Техеран, Сан Себастиан.

Снимка 282869

Източник: БГНЕС