Четири града у нас станаха свидетели на символично шествие под надслов „Поход на бебетата".

Майки и татковци с детски колички тръгнаха по едно и също време и изминаха 1095 метра в София, Видин, Бургас и Русе. Това е времето, което изоставените в родилното отделение бебета прекарват в домовете за медико-социални грижи.

У нас една трета от всички настъпили бременности завършват с аборт.
                                 Oще...

Походът е организиран от фондация „За Нашите Деца" и фондация „Движение на българските майки".

Според статистиката средно между 4 и 6 деца всекидневно се разделят с биологичните си родители. През 2008 година 966 новородени в цялата страна са постъпили в домове за деца до 3 години директно от родилно отделение, отчитат от Министерството на здравеопазването.

По други причини други 1014 бебета и деца до 3 години са постъпили в дом през миналата година. От тях 147 недоносени са отишли в дом веднага след болницата. Така общия брой на постъпилите в домове за деца от 0 до 3 години през 2008 година е 1980.

Ние, българските майки, знаем че да изоставиш детето си не е лесно решение, коментира от името на Движението на българските майки председателят му Росица Букова.

Причините са различни, но водещи са липсата на подкрепа от страна на близки, роднини и бащата на бебето, както и бедността. Но никога не е само едното, добави тя.

Първите три години са най-важни за развитието на едно дете. Виждаме го по собствените си деца - те се научават на самостоятелност, да се доверяват, да играят. Но знаят, че са защитени.
Нашите деца се развиват добре само, когато ние сме около тях и им даваме обич и грижа, която никой друг не може да им даде, коментира от своя страна директорът на фондация „За Нашите Деца" Иванка Шалапатова.

Всички присъстващи на Похода на бебетата в четирите града се обединиха около това, че трябва да се предприемат незабавни мерки да няма домове за бебета и бебета, които да се гледат извън семейството. Те настояха и да се подкрепят максимално рано майките, които са в трудна ситуация, за да не изоставят децата си.

В своето шествие майките декларираха, че родилките в риск се нуждаят от алтернативи и подкрепа, а не от захвърляне и неглижиране от страна на обществото.