Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност ще получават топъл обяд до края на годината. Отпуснати са 9 млн. лв. по бюджета. Средствата ще бъдат преведени на общините.

Тези, които искат да кандидатстват, могат да го направят на два етапа. Първият етап е за осигуряване на топъл обяд до края на август. След това е предвиден втори етап на кандидатстване - за предоставяне на услугата до края на годината. Нуждаещите ще получават всеки ден супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

До края на годината безплатно в обществените трапезарии в страната ще се хранят и други над 4100 души. В средата на май по програма на министерството бяха включени нови 1400 самотно живеещи, хора, останали без дом, работа и доходи, както и ползващи социално подпомагане, и поставени под карантина.

От началото на април до средата на юни по Оперативната програма за храни бяха раздадени 1405 тона храни от първа необходимост. Пакети получиха над 58 000 лица и семейства в затруднено положение. В следващите месеци предстои съвместно с БЧК да бъдат раздадени 6900 тона хранителни продукти на стойност 17 млн. лв., с които ще бъдат подпомогнати около 500 000 души.