Три години и шест месеца затвор за рецидивист, прострелял мъж в крака в с. Търнава, съобщи Районна прокуратура - Бяла Слатина. Подсъдимият А. е на 48 години и живее в с. Търнава, област Враца. Мъжът е многократно осъждан.

На 15.04.2017 г., по време на празнуване на Великден в с. Търнава, между представители на две мъжки компании имало словесни пререкания. Впоследствие към тях се присъединил бащата на единия от тях - подсъдимият И.А. След като синът му нанесъл удар с юмрук на В.Т., той също се включил в побоя. Свидетелят на сбиването - С.Ш., се затичал към тях, за да ги разтърве, при което забелязал в колана на И.А. пистолет. Предупредил за оръжието, като заедно с В.Т. инстинктивно отстъпили назад. В следващия момент подсъдимият извадил пистолета и го насочил срещу Ш. Произвел изстрел, който попаднал в бедрото му. Пострадалият паднал на земята, а И.А. заедно със сина си напуснали местопрестъплението.

Не след дълго двамата се върнали в близкото заведение, където един от свидетелите на стрелбата предложил на И.А. да поеме вината за деянието, тъй като знаел за предходните му осъждания. Въпросният мъж се явил в Районното управление на МВР в гр. Бяла Слатина и заявил, че прострелял С.Ш., "за да защити племенника си". Предал и оръжието - пистолет ТТ, калибър 7.62, с обозначение "1945", със заличен сериен номер, и боеприпаси.

Съдят седем души за трафик на мигранти към Сърбия

Съдят седем души за трафик на мигранти към Сърбия

Лидерите на престъпната група са двама братовчеди иракчани

Междувременно пострадалият С.Ш. бил транспортиран до болнично заведение. От заключението на назначените съдебномедицински експертизи и извършен личен преглед от съдебен лекар е видно, че му било причинено транзиторно огнестрелно нараняване на дясното бедро, довело до трайно затруднение на движенията на долния крайник. Прогнозата за пълно възстановяване на обема на движенията и тяхната безболезненост за пострадалия е несигурна.

В хода на разследването на случая подсъдимият А. е отрекъл, че оръжието е негово. Обяснил е, че произвел изстрела при отнемането на пистолета от друг участник в конфликта. Тази защитна теза не била потвърдена от заключенията на следствения експеримент, съдебно-балистична и комплексна съдебномедицинска експертиза.

И.А. е бил привлечен към наказателна отговорност и за незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, тъй като не притежавал надлежно разрешително за това.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжния съд в гр. Враца.