Дават на съд седем души за участие в група за трафик на мигранти от Турция през България до Белград срещу заплащане по системата Хавала.

Доказателства по делото сочат, че групата е съществувала от началото на 2016 г. до 17 октомври 2017 г., когато участниците са задържани. Престъпната дейност ръководели двама братовчеди иракчани, като единият от тях има и българско гражданство. Те разпределяли задачите, контролирали изпълнението им и разпределяли незаконно придобитите средства.

Всеки от участниците (двама от които са родени в София, но са със сирийски произход) изпълнявали определени функции. Най-довереният на ръководителите отговарял за превеждането на групи нелегални мигранти от Турция в България, като организирал логистиката по транспорта. Определял човек от групата, който да определи маршрута, осигурявал пред всеки микробус с нелегални пътници пилотна кола, която да предупреждава за полиция на пътя. Той имал задачата да контролира и извеждането на мигрантите в Сърбия и да информира лидерите на групата за резултата.

Крайната дестинация бил хотел край Белград, откъдето чужденците били превозвани до сръбската столица с таксита. След успешна доставка ръководителите докладвали чрез интернет приложения на турски трафиканти. От тях получавали информация за сумата, която ще им бъде платена, както и код за получаването й в България от непознати лица по системата Хавала.

За всеки преведен човек в Белград групата получавала по 950 евро. Част от парите ръководителите задържали за себе си, а другите разпределяли между участниците в групата и се разплащали с шофьорите превозвачи, с каналджиите, които превеждали мигрантите през границите, и със собствениците на къщи в столичните квартали "Модерно предградие", "Бакърена фабрика" и "Факултета", където били приютявани за кратко. С разплащането бил натоварен член на групата, който изпълнявал ролята и на лична охрана на един от ръководителите.

Специализираният наказателен съд ще насрочи разпоредително заседание по делото.