Близо 5 милиона туристи са посетили България през лятото.

Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която изнесе данни за туризма в страната от началото на годината пред БНТ.

През юни, юли и август над 4 480 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни, разкри министърът и добави, че това е ръст от 3,6 на сто.

Според нея това отново показва изключително добра устойчивост за летния туристически сезон.

Ангелкова добави, че от началото на тази година до август страната ни е посетена от 6,9 милиона чуждестранни туристи, което е ръст от около 6%. Министърът смята, че това поставя България на едно от челните места за устойчивост като дестинация и като избор на туристическия продукт.

За първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%, съобщи още Ангелкова. Само за юни и юли, които са активните месеци на летния сезон, имаме над 1 милиард и 200 милиона евро приходи, допълни тя.

За миналата година, според нея, около 12% от БВП се дължи на туризма.

4 и 5-звездните хотели три години поред са на първо място като избор за място за настаняване на всеки, който посещава страната ни. 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели, коментира министърът.

Направили сме над 300 проверки по плажовете, каза още Ангелкова. Най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и оборудване на спасителните и медицински постове, указателни табели и надвишаване на търговската площ.