Близо 60 плажа по Южното Черноморие са безстопанствени това лято, съобщава БНТ. Основният проблем на тези ивици е липсата на водни спасители.

В разгара на сезона без такива остана плажът Силистар. Причината за това било техническо разминаване между водната служба и концесионера. Именно през август обаче морето е най-опасно, поради което са се случили няколко инцидента.

Спасителите, които след известна пауза отново са на ивицата, предупреждават, че плажът край Силистар е един от най-посещаваните, но и сред най-опасните.

По данни на областната управа от над 100-те плажа по Южното Черноморие обявени като неохраняеми са повече от половината - 57.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни, че най-посещавани от тези 57 са 7 плажа, за които е осигурено водно спасяване до края на септември - по два поста в активния сезон с по двама спасители, а в извън активния сезон - по един пост.

Концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров предлага плажовете, които са неохраняеми, в първия момент да бъдат предлагани на охраняемите в съседство, тъй като те разполагат с нужното оборудване за спасителите, с плавателно средство, както и с медицинско лице на разположение.

Предложението ще бъде изпратено до министъра на туризма, за да може до следващия сезон процедурата да се задейства.