Близо 600 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". От АПИ предупреждават шофьорите , на които днес им се налага да пътуват, че е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е за виелици и снегонавявания по планинските проходи. В четири области - Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи. В 15 области е обявен жълт код за потенциално опасно време - Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, където се очакват снеговалежи и увеличаване на снежната покривка.

Заради обилен снеговалеж, навявания и за снегопочистване временно е спрян трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 т по пътя Русе - Разград - Шумен в двете посоки, по пътя Русе - Бяла, както и пътя Пиргово - Мечка и по пътя Русе - Две могили - Бяла. Поради силен вятър, снегонавявания и намалена видимост е ограничено движението на всички МПС по третокласния пътя Ценово - Обретеник в Русенска област. За снегопочистване е ограничено преминаването в двете посоки по второкласния пътя Свищов - Никопол в участъка Въбел - Лозица. Затворени са снегопочистване са и пътя Оряхово - Мизия и Оряхово - Селановци - Кнежа.

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.