Болници откриват дарителски сметки за респиратори и дезинфектанти. Александровска болница, едно от трите лечебни заведения, която заедно с Пирогов и ВМА, беше определено от здравното министерство да приема хора със съмнения за коронавирус, набира средства за поръчването на респираторни апарати от Япония.

Въпреки тежкия дефицит на респираторни апарати в света в момента, Александровска болницата успя навреме да договори покупката на 15-те апарата, които ще бъдат доставени от Япония след 4 седмици. 2/3 от средствата са дарени безвъзмездно от "Фантастико" и "А1", но за да бъде реализирана пълната заявка, са необходими още 222 000 лева.

Всички граждани и компании, които могат да помогнат в този критичен момент, могат да го направят тук: helpcarma.

Ямбол е другата болница, която на бира средства, въпреки че до момента няма обявени случай на коронавирус.

Община Ямбол обявява банковата сметка за получаване на дарения в Община Ямбол:

BG13SOMB9130 8424 4203 44

Код за вид плащане: 44 51 00

С пояснение: Дарение - коронавирус

BIC: SOMBBGSF

"Общинска банка" АД - Клон Ямбол

Многопрофилната болница в Добрич също обяви дарителска кампания и се обърна към бизнеса и гражданите с апел за набиране на средства. Целта е да се закупят два дезинфекционни апарата, като цената на единия е 6204 лв. С тях ще се обработват помещенията в Отделението по инфекциозни болести, съобщи БНР.

Сдружение "Гражданска инициатива" в Ловеч, с подкрепата на Община Ловеч, открива от понеделник, 23 март 2020 г., набирателна сметка в Първа инвестиционна банка с цел събиране на средства за закупуване на медицинска апаратура.

Номерът на набирателната сметка ще бъде обявен в понеделник, 23 март.