Борисов няма история на успехи в преговорите с Брюксел. Това заяви Зинаида Златанова - експерт по европейските въпроси в ефира на БНР.

Нямаше как да имаме такива очаквания - да се реши за един ден на всичко, което стои на масата в момента. Предполагам, че премиерът не си е чел brief-а, който са му приготвили ресорните министерства, коментира тя.

Няколко са причините да не може да се стигне до бързо решение за разпределяне на парите за възстановяване от коронавирусната криза, уточни Златанова.

Едната от тях и самия размер на сделката, която се договаря. В момента държавните и правителствени ръководители гледат 7-годишен бюджет, който трябва да се приеме до 2027 година, който стоеше на масата още преди коронакризата, така и пакета за възстановяване от коронакризата, който трябва да се приеме в допълнение на обичайния 7-годишен бюджет.

Борисов убеждава, че ЕС трябва да излезе с компромис и единен

Борисов убеждава, че ЕС трябва да излезе с компромис и единен

Разочарован, че се говори само за пари, а не за здраве и медицина

Около 2 трилиона е цялата сума. Когато говорим за такива суми и за такива обстоятелства, в които се намираме, няма как да бъде взето бързо решение! Не се бавят европейските лидери, напротив, много активно преговарят и почти не спят. Просто ситуацията е такава, че налага по-дълги преговори. Междувпрочем, това е най-дългият Съвет от 20 години насам, подчерта Златанова.

Защо упорстват "пестеливите държави" за пакета за възстановяване от коронакризата. Тя уточни, че този инструмент предполага баланс между грантове и заеми, които държавите-членки ще получат, за да може икономиките им да се възстановят по-бързо. Първоначалното предложение на ЕК беше за 500 милиарда грантове и 250 милиарда в заеми в този пакет. Това беше неприемливо за така наречените "пестеливи държави.

България останала в периферията при преговорите в Брюксел

България останала в периферията при преговорите в Брюксел

За споразумението пречели 3 дефицита - на сигурност, справедливост и доверие

Обърнете внимание, че всички те са нетни вносители в бюджета на ЕС, тоест те са тези държави, от които основно се очаква тези пари да бъдат гарантирани. Това съотношение беше основното, с което те не бяха съгласни, коментира тя .

Оптималният размер, според "пестеливите", е грантовете да се намалят до ½ от целия инструмент по възстановяване, обясни Златанова:

375 млрд. в грантове и 375 млрд. в заеми - това е тяхната цел. В момента, от тази сутрин, предложението на председателя на Европейския съвет, е за 390 милиарда в грантове. Значи, на този етап, грантовете са намалени с 22%.

Милен Керемидчиев очаква Борисов да се върне с празна кошница от Брюксел

Милен Керемидчиев очаква Борисов да се върне с празна кошница от Брюксел

Премиерът се надявал с пълна кошница да разреши вътрешнополитическите проблеми

Когато бъдат уточнени сумите предстои въпросът за условията, при които ще се отпускат тези грантове, допълни Златанова:

За всичко, което се случва у нас, моментално се пише в чуждата преса. Отразен е абсолютно всеки корупционен скандал

Имиджът на страната ни "много трудно може да бъде поправен в годините напред, коментира тя и заяви по отношение на кандидатстването на България за еврозоната, че:

"Господин Борисов няма история на успехи в преговорите с Брюксел".

Евродепутатите ни се готвят да атакуват пакета "Мобилност" в съда

Евродепутатите ни се готвят да атакуват пакета "Мобилност" в съда

Пакетът "Мобилност" е неприложим

Златанова се надява резултат от преговорите в Европейския съвет за размера на средствата да има до края на деня. Според нея "пестеливите държави" биха били доволни, ако размерът на грантовете бъде намален с 25%. След това ще продължат преговорите по условията.