Въпреки огромните суми на срещата на върха в Брюксел става въпрос за нещо много повече от пари - за способноста на ЕС да реагира единно на кризата, да взима решения, за това доколко солидарността ще бъде оттук нататък водещ принцип в ЕС. Това заяви пред БНТ Любомир Кючуков от Института за икономически и международни отношения по повод буксуващите преговори между евролидерите.

Той бе категоричен, че съгласие не може да бъде постигнато, без да има взаимни компромиси от всички страни. Според него този път ситуцията е много по-трудна, защото са се натрупали много кризи една след друга и се налагат много действия, които излизат извън стандартните подходи досега.

По думи на Тончо Краевски от Институт непреодолимият въпрос е този за солидарността.

Той обясни, че северният блок от държави, към които е част т.нар. "пестелива четворка", Финландия и други, имат силен експорт с амбиции извън ЕС, който се нуждае от еврото като инструмент. Има и южен блок от държави, в сърцето на който са Франция, Италия и Испания, чиято икономика е повече фокусирана в континента и вътре в Съюза.

Гняв и неконтролируеми емоции пратиха срещата на върха на ЕС в четвъртия й ден
Обновена

Гняв и неконтролируеми емоции пратиха срещата на върха на ЕС в четвъртия й ден

Евролидерите влязоха в сблъсък за плана за възстановяване от коронавируса

България е в периферията и в добрия, и в лошия смисъл - от една страна не е държава с износ извън ЕС, но и не се причислява в този южен блок, тъй като няма такъв огромен проблем с дълга си, като Италия или Франция, обясни Краевски.

По негови думи дебатът, който се случва, не е за коронавируса, а за еврокризата, като нейните симптоми в момента отново се изострят.

От своя страна Кючуков добави, че за разлика от повечето страни, които целят укрепване на конструкцията на ЕС, за четворката плюс Финландия приоритетна е цената.

Той посочи, че единственото, което е заявила България досега по този план, е, че има готовност да поеме средствата. По нито един от спорните въпроси предварително не сме чули българската позиция по негови думи. "Научихме, че България подкрепя върховенството на закона да е част от пакета, веднага след като за това научи и Шарл Мишел. Дебатите се водят по-скоро между други страни", обобщи Кючуков.

Бойко Борисов: Доволни държави няма да има

Бойко Борисов: Доволни държави няма да има

Цяла нощ аритметика, повярвайте ми, много е тежко

Той бе категоричен, че политическата несигурност у нас се отразява на позицията ни при преговорите. Според него позицията на премиера в подкрепа на върховенството на закона е нямало как да бъде друга, защото той не би искал да си отвори и един европейски фронт на фона на националния по същия проблем - корупцията.

Краевски предрече, че ако заради коронавируса започнат да фалират банки, тъй като огромна част от бизнеса не може да си плаща задълженията, цялата еврозона ще се срине. Германия има интерес да укрепи еврозоната, но на минимална цена и в последния възможен момент, а не да я реформира генерално, обясни той и добави, че това е големият проблем.

Кючуков пък посочи, че ключово за политическата динамика ще бъде настроението в обществата. Според него има 3 сериозни дефицита - на сигурност на хората, на справедливост и на доверие към управляващите.

"Ако не се намери решение, ще бъде поставен въпросът за добавената стойност, коят ЕС би следвало да дава със своето съществувавне. Тогава проблемът ще е екзистенциален за Съюза", заключи той.

Евролидерите близо до споразумение?

Евролидерите близо до споразумение?

"Пестеливата четворка" е готова да подкрепи предложението 390 милиарда евро безвъзмездна помощ