Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви пред евролидерите тази сутрин, че ще внесе предложение предвижданият фонд за възстановяване от пандемията да включва 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и че ще предложи намаляване на приноса за Многогодишната финансова рамка. Това съобщи официален представител на ЕС пред "Политико".

Докато председателят не стигна толкова далеч, че да обяви, че е постигнато споразумение, дипломати заявиха, че има придвижване към постигане на окончателна сделка.

Гняв и неконтролируеми емоции пратиха срещата на върха на ЕС в четвъртия й ден
Обновена

Гняв и неконтролируеми емоции пратиха срещата на върха на ЕС в четвъртия й ден

Евролидерите влязоха в сблъсък за плана за възстановяване от коронавируса

"За да има финално споразумение, вие се нуждаете от окончателно споразумение по всички различни елементи - също за върховенството на закона, управление и така нататък, така че ние все още не сме там", отбеляза представителят на ЕС.

Сега се очаква Мишел да представи подробно предложение, което евролидерите ще обсъдят следобед. Един дипломат каза, че има "оптимизъм".

Без сделка, преговорите в Брюксел продължават

Без сделка, преговорите в Брюксел продължават

"Пестеливата четворка" иска фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

През нощта евролидерите, които преговарят вече четвърти ден, обсъждаха предложение 375 милиарда евро в грантове и 375 милиарда евро в заеми. Първоначалното споразумение на Франция, Германия и Европейската комисия бе 500 милиарда евро в грантове и 250 милиарда в заеми, на което "Пестеливата четворка" (Австрия, Холандия, Дания и Швеция) категорично се противопостави. Те настояват за драстично намаляване на безвъзмездната помощ.

"Блумбърг" съобщава, позовавайки се на източници, че четирите "пестеливи" държави са удовлетворени от предложението грантовете да са в размер на 390 милиарда евро, докато останалите да бъдат раздадени като заеми с ниски лихви.

Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц написа в "Туитър", че са удовлетворени от преговорите и че ще продължат следобед. Курц не каза какъв резултат са постигнали на тежките преговори.