Без сделка до неделя вечерта завърши срещата в Брюксел. Очаква се преговорите да продължат, въпреки зададения краен срок.

Днес те ще продължат в своя четвърти ден.

Евролидерите така и не са постигнали договорка за размера на безвъзмездната помощ и заемите за страните след коронавирусната пандемия.

Възстановителен фонд от не повече от 700 милиарда евро, като половината от тях са под формата на заеми.

Това бе предложението на т.нар. "пестелива четворка" в третия ден на преговорите на срещата на върха на ЕС за договаряне на Плана за възстановяване от коронавируса и Многогодишната финансова рамка на Общността.

В "Пестеливата четворка" влизат Австрия, Дания, Швеция и Холандия.

"Пестеливата четворка" иска фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

"Пестеливата четворка" иска фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

Срещата постави два блока един срещу друг

Срещата постави два блока един срещу друг - "Пестеливата четворка" срещу Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други лидери.

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че правителството му трябва да има вето върху това как се харчат парите. Тази идея е неприемлива за Франция, Италия, Испания и Гърция, тъй като засяга суверенитета им.

Унгария и Полша в същото време се борят срещу искането на западноевропейски държави еврофондовете да бъдат обвързвани със спазване върховенството на закона.

Всеки прави предложения, всеки се бори за повече средства, но всъщност бюджетът е по-малко. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов на онлайн брифинг, нарочен, за да се опровергаят слухове.

По-добре е лидерите на Европейския съюз да се споразумеят за амбициозен пакет финансови помощи за блока, отколкото да имат бърза сделка на всяка цена, заяви в неделя президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

В Европа има повече от 3 милиона потвърдени случаи на COVID-19 и повече от 200 000 смъртни случая.

Лагард: ЕС да постигне амбициозна, не бърза сделка

Лагард: ЕС да постигне амбициозна, не бърза сделка

Преговорите навлязоха в трети пореден ден без сделка за момента

Коронавирусът тласна ЕС към дълбока рецесия, като икономистите прогнозират, че икономиката на блока ще се свие с изумителните 8,3% през тази година.