Безпрецедентни епидемиологични мерки преди първата присъствена среща на евролидерите от началото на пандемията от коронавирус. Осигуряване на добра климатизация на въздуха, дълбоко почистване на стаите и забрана за ръкуване са част от мерките. Докато евролидерите се събират за първата си физическа среща в Брюксел със задача да договорят план за икономическо възстановяване от коронавируса, домакините не щадят усилия за предотвратяване възникване на ново огнище, пише "Гардиън".

Двудневната среща, най-голямото събиране на световни лидери от началото на пандемията, ще бъде първата присъствена среща на всички лидери на 27-те страни членки от февруари, когато безуспешно се опитаха да договорят Многогодишната финансова рамка на ЕС от 1 трилион евро. В петък и събота те ще се върнат към същата задача, а също така ще се опитат да приемат план от 750 милиарда евро за възстановяване от най-големия икономически шок в историята на ЕС.

Европейският съвет обсъжда възстановяването на съюза от кризата с COVID-19

Европейският съвет обсъжда възстановяването на съюза от кризата с COVID-19

Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

Традиционните разговори и закачки преди срещата ще бъдат ограничени от социална дистанция. Лидерите са помолени да носят маски при пристигането си и да избягват ръкуване - съвет, който изглежда изключва при всички положения целувките и потупването по гърба, които по традиция се случват преди началото на разговорите.

Срещата на върха ще се проведе в сградата "Европа" на Европейския съвет, наричана "Космическото яйце". Лидерите ще се срещнат в зала на петия етаж, която е с 330 места. Това ще осигури дистанция за 30 лидери (27 национални и трима от евроинституциите) и 3-4 висши представители на Общността.

Също са направени промени във вентилацията за по-евтино и по-екологично пречистване на въздуха, стаите ще бъдат почиствани по време на всяка пауза. Охраната, кетърингът, фотографите и почистващият персонал ще носят маски през цялото време.

Меркел: Евролидерите може и да не се договорят за фонда за възстановяване

Меркел: Евролидерите може и да не се договорят за фонда за възстановяване

Конте призова за бързо договаряне

Специални дръжки ще бъдат поставени на вратите на тоалетните за по-лесно отваряне с лакът. Всеки лидер ще получи кутия с почистени слушалки за превода. Осигурен е лекар на място в случай някой започне да проявява симптоми като на коронавируса.

Екипът на всеки лидер ще бъде ограничен до 6 души вместо до обичайните 19. Участниците ще бъдат помолени да следват система за придвижване в сградата, подобна като тази в хранителните магазини.

И докато стотици журналисти обикновено отразяват срещите на върха от съседна сграда, този път репортерите ще имат достъп до виртуални пресконференции и видеоклипове.

Швеция иска бърза сделка за фонда за възстановяване на ЕС, но като заеми

Швеция иска бърза сделка за фонда за възстановяване на ЕС, но като заеми

Евролидерите ще проведат двудневна среща на върха, която ще започне в петък

Източници от Брюксел коментират, че е важно евролидерите да се погледнат в очите, за да има някаква надежда за постигане на комплексно споразумение. От началото на пандемията срещите на евролидерите се провеждаха онлайн - формат, който се смята, че убива химията и двустранните разговори, които се възприемат като съществени.

Сравнявано от представител на ЕС като "игра на шах на много различни нива", преговорите за седемгодишния бюджет и плана за възстановяване повдигат сложни въпроси като фискалната дисциплина, върховенството на закона и колективен отговор в борбата с климатичните промени.

Срещата поставя два блока един срещу друг - "Пестеливата четворка" (Дания, Швеция, Австрия и Холандия) срещу Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други лидери.

"Пестеливата четворка" смята, че предложеният фонд е твърде голям и трябва да се базира на заеми, а не на грантове. Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че правителството му трябва да има вето върху това как се харчат парите. Тази идея е неприемлива за Франция, Италия, Испания и Гърция, тъй като засяга суверенитета им.

Унгария и Полша в същото време се борят срещу искането на западноевропейски държави еврофондовете да бъдат обвързвани със спазване върховенството на закона.

Има разделение Изток-Запад по плана на Европейската комисия 30% от бюджета на ЕС да е за постигане на целта на блока за нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Докато Франция, Австрия и северните държави подкрепят този план, България, Чехия, Румъния и Гърция изразяват съмнения. Полша, единствената страна членка, която не се ангажира да изпълни целта до 2050 г., се противопоставя.

Представители на Комисията предупредиха, че посланиците на страните членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение и това ще има сериозни последици.

Някои източници от ЕС не са обнадеждени. Има очаквания, че срещата може да се проточи до неделя, докато други не изключват още една среща в края на месеца.

Финалният бюджет трябва да бъде одобрен от Европейския парламент, докато планът за възстановяване трябва да бъде прокаран през най-малко 40 национални и регионални парламента.