Извънредното заседание на Европейския съвет ще се проведе на днес и утре, 17 и 18 юли, в Брюксел. Това ще бъде първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията и в нея ще участва министър-председателят Бойко Борисов

На срещата ще се обсъди Планът за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, както и Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС".

От пресцентъра на МС припомнят, че на 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май. Предложението на Комисията се основава на 2 стълба - нов инструмент за възстановяване "Следващо поколение ЕС" на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1100 млрд. евро.

На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.