Австрийският канцлер Себастиан Курц намекна, че "Пестеливата четворка" няма намерения да отстъпва в провеждащите се преговори на срещата на върха на ЕС за договаряне на Плана за възстановяване от коронавируса и Многогодишната финансова рамка на Общността.

В "Пестеливата четворка" влизат Австрия, Дания, Швеция и Холандия.

Меркел очаква тежки преговори, а Макрон - моментът на истината
Обновена

Меркел очаква тежки преговори, а Макрон - моментът на истината

Заради пандемията от коронавирус евролидерите ще трябва да спазват редица мерки

Срещата поставя два блока един срещу друг - "Пестеливата четворка" срещу Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други лидери.

"Пестеливата четворка" смята, че предложеният фонд от 750 милиарда евро (250 милиарда евро в заеми и 500 милиарда евро в грантове и субсидии, които не трябва да бъдат връщани от реципиентите) е твърде голям и трябва да се базира на заеми, а не на грантове. Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че правителството му трябва да има вето върху това как се харчат парите. Тази идея е неприемлива за Франция, Италия, Испания и Гърция, тъй като засяга суверенитета им.

Унгария и Полша в същото време се борят срещу искането на западноевропейски държави еврофондовете да бъдат обвързвани със спазване върховенството на закона.

Курц отиде на срещата на върха с някои тежки условия.

"Докато има някои положителни стъпки за Многогодишната финансова рамка, запазват се големи различия в позициите сред страните членки на ЕС по Инструмента за възстановяване, особено за размера му, финансирането и целта", написа той в "Туитър".

"Трябва да сме сигурни, че Инструментът ще подкрепя зелен и цифров преход, структурни реформи и ползи за тези, които са най-тежко засегнати от коронавирус кризата. Ние няма да приемем никакви мерки, които водят до постоянен transferunion (богатите страни членки да отпускат безвъзмездно пари на по-бедните държави - бел.ред.)", добави той и подчерта, че преди срещата на върха е координирал подхода с лидерите на Дания, Швеция и Холандия.