Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че очаква тежки преговори на започващата днес двудневна среща на върха на ЕС, на която ще обсъдят Многогодишната финансова рамка на Общността и фонд от 750 милиарда евро за възстановяване на икономиката от пандемията от коронавирус, информира АФП.

Без потупване, целувки и ръкуване: Безпрецедентни мерки на първата среща на върха на ЕС от февруари

Без потупване, целувки и ръкуване: Безпрецедентни мерки на първата среща на върха на ЕС от февруари

Някои източници от ЕС не са обнадеждени

"Ние влязохме в консултации с много енергия, но аз също трябва да кажа, че различията все още са много, много големи и следователно не мога да предрека дали ще успеем да постигнем споразумение този път", каза канцлерът при пристигането си в Брюксел.

"Желателно е, но също трябва да се изправим пред реалността и ние наистина се нуждаем от голяма готовност за компромис, ако искаме да постигнем нещо, което е добро за хората и добро за Европа по време на пандемията", продължи Меркел.

Европейският съвет обсъжда възстановяването на съюза от кризата с COVID-19

Европейският съвет обсъжда възстановяването на съюза от кризата с COVID-19

Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

"Заради това очаквам много, много тежки преговори", подчерта лидерът на Германия.

Президентът на Франция Еманюел Макрон коментира от своя страна, че ЕС е изправен пред "момента на истината".

По думите му тук става въпрос за "нашия европейски проект".

"Преминаваме през безпрецедентна криза на здравно, но също и на социално ниво. Нуждаем се от много повече солидарност и амбиция", призова Макрон преди да се срещне с премиера на Холандия Марк Рюте.

"Солидарност, да, от държави, които сега могат да отпуснат повече от бюджетите си за борба с кризата, за държавите, които могат да направят по-малко. Но в същото време също можете да поискате от тези държави да направят всичко възможно следващия път да разрешат това сами. И да го направят чрез реформи, на пазара на труда, пенсиите и т.н.", отбеляза Рюте. Според него шансът за успех този уикенд е под 50%.

"Пестеливата четворка" не отстъпва

"Пестеливата четворка" не отстъпва

В "Пестеливата четворка" влизат Австрия, Дания, Швеция и Холандия

"Мисля, че ще имаме много трудни и тежки два дни, днес и утре", заяви премиерът на Естония Юрий Ратас.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също очаква тежки преговори, тъй като не става въпрос само за пари, а за бъдещето на европейския проект.

Предложеният от Мишел план за възстановяване от пандемията предвижда 250 милиарда евро в заеми и 500 милиарда евро в грантове и субсидии, които не трябва да бъдат връщани от реципиентите.

Гръцкият премиер поиска от евролидерите ясни варианти за санкции срещу Турция

Гръцкият премиер поиска от евролидерите ясни варианти за санкции срещу Турция

Турция не може да нарушава суверенните права на две страни членки

Заради пандемията от коронавирус евролидерите ще трябва да спазват редица мерки. 

Двудневната среща, най-голямото събиране на световни лидери от началото на пандемията, ще бъде първата присъствена среща на всички лидери на 27-те страни членки от февруари, когато безуспешно се опитаха да договорят Многогодишната финансова рамка на ЕС от 1 трилион евро. В петък и събота те ще се върнат към същата задача, а също така ще се опитат да приемат план от 750 милиарда евро за възстановяване от най-големия икономически шок в историята на ЕС.

Снимка 488438

Източник: ЕПА

Срещата поставя два блока един срещу друг - "Пестеливата четворка" (Дания, Швеция, Австрия и Холандия) срещу Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други лидери.

Шефът на ЕП пред евролидерите: Европа не е само банкомат

Шефът на ЕП пред евролидерите: Европа не е само банкомат

Той подчерта, че те имат голяма отговорност към гражданите на Европа

"Пестеливата четворка" смята, че предложеният фонд е твърде голям и трябва да се базира на заеми, а не на грантове. Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че правителството му трябва да има вето върху това как се харчат парите. Тази идея е неприемлива за Франция, Италия, Испания и Гърция, тъй като засяга суверенитета им.

Снимка 488437

Източник: ЕПА

Традиционните разговори и закачки преди срещата ще бъдат ограничени от социална дистанция. Лидерите са помолени да носят маски при пристигането си и да избягват ръкуване - съвет, който изглежда изключва при всички положения целувките и потупването по гърба, които по традиция се случват преди началото на разговорите.

Срещата на върха ще се проведе в сградата "Европа" на Европейския съвет, наричана "Космическото яйце". Лидерите ще се срещнат в зала на петия етаж, която е с 330 места. Това ще осигури дистанция за 30 лидери (27 национални и трима от евроинституциите) и 3-4 висши представители на Общността.

Някои източници от ЕС не са обнадеждени. Има очаквания, че срещата може да се проточи до неделя, докато други не изключват още една среща в края на месеца.

Снимка 488441

Източник: ЕПА

По-късно днес говорителят на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че срещата на евролидерите е започнала с "размяна на мнения" с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.