Гняв и ескалирали емоции след безрезултатни преговори на лидерите на страните членки на ЕС за плановете за приемане на бюджет и пакет за възстановяване в размер на 1,82 трилиона евро, които навлязоха в четвърти ден, информира "Политикo".

14 ключови момента на тежките преговори на евролидерите

14 ключови момента на тежките преговори на евролидерите

Няма ги добрите стари времена

По време на един от най-напрегнатите моменти френският президент Еманюел Макрон нападна австрийския канцлер Себастиан Курц, който напусна срещата на евролидерите, за да проведе телефонен разговор.

"Виждате ли? Не го е грижа. Той не слуша другите, има лошо отношение", атакува Макрон канцлера на Австрия, който е от така наречената "Пестелива четворка", която се опитва да намали размера на Многогодишната финансова рамка и размера на безвъзмездната помощ, която се предвижда за държавите членки, за да им помогне да се възстановят от коронавирус кризата.

Без сделка, преговорите в Брюксел продължават

Без сделка, преговорите в Брюксел продължават

"Пестеливата четворка" иска фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

След като часовникът отчете полунощ, срещата на върха навлезе в четвъртия си ден, което я прави една от най-продължителните в историята на Общността. Но лидерите все още не могат да постигнат единодушие по основния въпрос за размера на предложения фонд за икономическо възстановяване. Те продължиха преговорите през нощта и изглеждаха близо до компромис, предвиждащ 375 милиарда евро в грантове и 375 милиарда евро в заеми.

Грантовете, които се предвижда да бъдат финансирани с безпрецедентно голям общ заем, са по-малко от първоначално предложените от Франция, Германия и Европейската комисия 500 милиарда евро. Но споразумение за създаване на програмата изобщо е отстъпка на държави като Холандия, които влязоха на преговорите изцяло против дългът да се отпуска като безвъзмездна помощ.

Лидерите влязоха в словесен конфликт и по редица други въпроси, особено за системата на управление как парите за възстановяване да бъдат изхарчени и вероятността от клауза, която ще позволи на Европейския съвет, с квалифицирано мнозинство, да блокира отпускане на евросредства на всяка държава, която нарушава върховенството на закона.

"Пестеливата четворка" иска фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

"Пестеливата четворка" иска фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

Срещата постави два блока един срещу друг

След относително ранна и неофициална вечеря в неделя вечерта, лидерите засилиха дискусиите и обстановката се нажежи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който ръководи изтощителните преговори, произнесе емоционална реч, в която говори за починалите от коронавирус и призова евролидерите да договорят споразумение, което ще изпрати положително послание на европейските граждани и света.

"Въпросът е следният: 27-те лидери, отговорни за народите в Европа, способни ли са да изградят европейско единство и доверие", попита той и добави "или ние ще представим лицето на слаба Европа, подрината от недоверие?".

Мишел отбеляза, че желанието му е да постигнат споразумение и утре европейските вестници да излязат със заглавия, че ЕС постигна невъзможна мисия.

"Пестеливата четворка" не отстъпва

"Пестеливата четворка" не отстъпва

В "Пестеливата четворка" влизат Австрия, Дания, Швеция и Холандия

Но страхът, че преговорите могат да се провалят, се увеличи по време на третия ден. Имаше някои неочаквани външни намеси, включително от председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която увери лидерите да не се тревожат от евентуална негативна реакция на финансовите пазари, ако не постигнат сделка в понеделник сутринта.

Въпреки че не беше на разговорите, Лагард коментира пред "Ройтерс", че би било по-добре за лидерите да дебатират по-дълго и да постигнат "амбициозен" резултат по плана на Европейската комисия за отпускане на 750 милиарда евро, включително 500 милиарда евро в грантове, вместо да бързат да се договорят.

Изненадващият коментар на Лагард бе направен, след като някои национални делегации се оплакаха от натиск и евентуално сътресение на пазарите.

Европейската комисия също се намеси с разпращане на инфографики сред националните делегации, за да покаже, че ползите от това държавите да бъдат част от единния пазар са далеч по-големи от индивидуалния принос на страните към евробюджета - особено тези държави, които внасят повече в бюджета, отколкото получават.

Данните изглежда напомнят на "Пестеливата четворка" - Австрия, Дания, Холандия и Швеция - които натискат здраво за намаляване на размера на общия пакет, както и за увеличаване на отстъпките, които се използват за намаляване на бюджетните вноски.

Към момента най-големият спор е за размера на фонда за възстановяване от пандемията и смесицата от грантове и заеми. През май Макрон и германският канцлер Ангела Меркел предложиха 500 милиарда евро грантове, финансирано с общ дълг.

Събота и неделя Макрон агресивно се противопостави на опитите на "Пестеливата четворка" за намаляване на размера на безвъзмездната помощ, което го вкара в пряк конфликт с Курц и холандския премиер Марк Рюте, който също зае неотстъпчива позиция.

Това доведе до експлозивна намеса на Макрон в неделя вечерта.

В един момент Макрон отправи най-тежката обида в Европейския съвет след Брекзит, сравнявайки Рюте и "пестеливите" с обструкционистки настроената Великобритания.

"Вие заемате мястото на Великобритания на масата", скочи френският лидер.

"Вие може да ме смятате за луд с моите грантове, добре, но дори Ангела е с мен", продължи Макрон. Коментарът му разсмя някои евролидери, включително и Меркел, разкриха официални представители.

Макрон заплашил в неделя, че е "готов да напусне, ако безсмислената безизходица продължи така", каза европейски дипломат.

Дипломатът подчерта, че Макрон и германският канцлер Ангела Меркел са били на "едно и също мнение". "Вчера и цяла нощ те защитаваха позициите си за амбициозния размер на грантовете" по време на множество срещи в различни формати. "Някои от тези срещи продължиха 3 часа". "Макрон ясно им заяви (на "пестеливите" държави), че подлагат европейския проект на риск", обясни дипломатът.

Холандските официални представители в същото време влязоха в спор с италианския премиер Джузепе Конте по въпроса за механизъм за управление, който трябва да установи как да бъдат разпределени парите от фонда за възстановяване.

Говорителят на Шарл Мишел съобщи, че пленарното заседание на четвъртия ден на преговори ще започне в 16,00 часа местно време.

По-късно стана ясно, че "Пестеливата четворка" може да приеме ново предложение на Шарл Мишел 390 милиарда евро да са във формата на безвъзмездно финансиране.