Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на папа Франциск, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София на 5 май.

Борисов очаква посещението на папата да бъде добра реклама за България

Борисов очаква посещението на папата да бъде добра реклама за България

С президента Радев и аз ще направим всичко необходимо посещението на папа Франциск у нас да бъде една добра реклама

Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, който премиерът Борисов ще дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част - образите на Свети Петър и Свети Павел. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Програмата на папа Франциск в България

Програмата на папа Франциск в България

Папа Франциск пристига у нас с делегация на най-високо ниво

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.