В неделя папа Франциск пристига у нас с делегация на най-високо ниво, съобщават от правителствената информационна служба.

Пресцентърът на Министерски съвет представя програмата по време на посещението на папата. 

За сигурността на Франциск  у нас ще следят 20-25 души

За сигурността на Франциск у нас ще следят 20-25 души

Освен швейцарски гвардейци, които ще охраняват папата при неговото посещение

Негово Светейшество ще пристигне на 5 май в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

Ген. Владимиров: Да пазиш папата е огромна отговорност

Ген. Владимиров: Да пазиш папата е огромна отговорност

Особено когато "Ислямска държава" призова последователите си на война срещу кръста

По време на апостолическото си пътуване в София папа Франциск, който ще бъде посрещнат на летище София от премиера Бойко Борисов, ще проведе среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Свети Александър Невски".

Точно в 13,00 ч в неделя папа Франциск ще произнесе на пл. "Свети Александър Невски" неделната молитва "Царице небесна". Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата.

Папа Франциск приветства българите преди посещението си

Папа Франциск приветства българите преди посещението си

Папа Франциск изтъкна делото на светите Кирил и Методий в обръщението си

"Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България.

Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. "Св. Александър Невски" ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат.

Полицията готова за посрещането на папа Франциск

Полицията готова за посрещането на папа Франциск

За гражданите няма да бъде трудно да присъстват на събитията въпреки сериозните мерки за сигурност, уверяват от МВР

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България.

Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. "Княз Александър Първи". Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

МС отпуска 866 000 лева за визитата на папа Франциск у нас

МС отпуска 866 000 лева за визитата на папа Франциск у нас

НСО получава 30 000 лв., МВР - 77 000, а Министерския съвет - 759 000 лева

На 6 май, понеделник, папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски.

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Борисов на 7 май сутринта.